Glas Javnosti

CENA PRASETINE SKOČILA U NEBESA I JOŠ ĆE DA POSKUPI, A JAGANJCE NEĆE NIKO: Stočari otrkivaju zašto je to tako

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cene skaču i na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama

Cene prasećeg i jagnjećeg pečenja pred Vaskrs gotovo su se izjednačile. Tako sada za kilogram prasetine ili jagnetine treba izdvojiti 2.200 dinara, a očekuje se da u narednih nedelju dana cene dodatno idu gore, što će biti dodatni udar na kućni budžet.

Novo poskupljenje je, tvrde stočari, više posledica male ponude prasadi na tržištu zbog gotovo uništenog stočnog fonda i malog broja krmača, nego što se približava Vaskrs kada cene, kao pred Božić, uvek idu naviše.

Stipan Šarčević, stočar iz Starog Žednika kod Subotice veruje da će se posle praznika situacija stabilizovati, ali objašnjava da je potražnja za jaganjcima nikad manja.

- Imao sam tri jaganjca i dva sam prodao, a jedno je ostalo. Njih niko ne želi i zato im se cena izjednačile sa prasadima. Velika je i potražnja pred praznike, a ponuda na tržištu minimalna. Stočarstvo je neisplativo, zato su sve krmače i krave jesenas poklane i otišle su u kobasice. S druge strane, koncentrat je i dalje preskup, pa je tako samo za uzgoj jednog praseta neophodno izdvojiti od 7.000 do 10.000 dinara. Država stalno izdvaja neke pare, a stočarstvo nestaje. Sav novac, nažalost, ode klaničarima i prodavcima i za nas ništa ne ostane - kaže sagovornik Kurira.

Printscreeen Youtube
foto: Glas javnosti/Kurir

On navodi da je selo Đurđin, godinama unazad bilo bogato svinjama, a sada njihova najveća farma ima svega 20 krmača. Problem, tvrdi, nije od juče, ali ga i dalje niko ne rešava.

Za većinu se neočekivano mesec dana pre praznika desio nagli skok cena prasadi, pa je tako na stočnim pijacama širom Srbije protekle nedelje živa vaga išla čak do 500 dinara, koliko je trebalo izdvojiti u Obrenovcu, dok se u Loznici pazarila za oko 300 dinara. S druge strane, za jagnjad se traži najviše 500 dinara u Leskovcu, dok je prosečan iznos koji se plaća oko 400.

Sve to se odražava i na cene u beogradskim radnjama, gde je jagnjeće meso sa ražnja jedva desetak odsto skuplje od prasećeg, dok, recimo, za kilogram svinjskih čvaraka treba izdvojiti i do 2.500 dinara, a za svinjsku pečenicu čak 3.500 dinara.

Cene skaču i na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama, pa pojedini proizvođači iz šabačkog kraja za kilogram već traže i 550 dinara. Tvrde da kako postave oglas na mrežu istog trenutka im se javlaju kupci iz cele Srbije.

Glas javnosti / Espreso

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR