Glas Javnosti

Država PONOVO prodaje 'Sava centar': Zašto novobeogradski objekat nije završio u MIŠKOVIĆEVOM vlasništvu?

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Početkom avgusta zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ponovo je najavio prodaju Sava centra. Ovaj kongresni centar već godinama se oglašava za prodaju, ali - neuspešno.

Naime 2016 godine na javni poziv za podnošenje prijava radi osnivanja zajedničkog privrednog društva zbog rekonstrukcije i upravljanja kongresnim centrom pristigle su dve ponude: jedna od kompanije ''Delta holding'' i druga od konzorcijuma koji čine Aerodrom 'Nikola Tesla', 'Energoprojekt holding' i JP 'Beogradski sajam. Ali 'Sava centar' tada nije prodat ni Miškoviću, ni Aerodromu ''Nikola Tesla''

2017. godine grad Beograd raspisao je novi, drugi po redu, tender za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje ''Sava centrom''. Kao i prilikom prvog, neuspešnog tendera, i ovoga puta je cela procedura podeljena u dve faze, a zainteresovani bi trebalo da dostave svoje ponude do 31. januara 2018. godine. I u ovom periodu jedino je ''Delta holding'' ponudio određenu sumu za kupovinu ovog objekta. Grad Beograd je iz navodno formalnih razloga odbio ponudu jedinog zainteresovanog investitora - kompaniju Delta. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ipak kaže, da će prestonica nastaviti pregovore sa firmom Miroslava Miškovića.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će kupac morati da plati najmanje 27,4 miliona evra koliko iznosi početna cena, ali će morati i da se obaveže da će u roku od pet godina, uloži najmanje 50 miliona evra u rekonstrukciju čuvenog kongresnog centra.

2020. godine kompanija ''Delta holding'' ponovo želi da učestvuje na tenderu za prodaju Centra 'Sava', ali će najpre sačekati da tender bude objavljen, a to bi trebalo da se dogodi u narednih mesec dana, rekao je potpredsednik kompanije Živorad Vasić.

-Videli smo zvanično objavljene uslove konkursa. U procesu smo detaljnijeg sagledavanja, a kako je rok kratak, fokusirani smo da se pozabavimo time i zato hvala na razumevanju-, kratko su odgovorili iz kompanije ''Delta'' povodom najnovijeg raspisanog tendera.

(Glas javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR