Glas Javnosti

Veliki udarac na Evropu: Korona kriza odnosi 100 milijardi evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemački institut„Ifo procenjuje da će aktuelna kriza u vezi pandemije koronavirusa evropske države koštati više stotine milijardi evra.

Gotovo svaka države Evrope je već usvojila paket mera pomoći privredi od više miliona evra, ali i te mere neće moći da saniraju štete koje privreda trpi usled mera za suzbijanje širenje virusa. Izostanak proizvodnje koštaće miliajrde, i to svaku zemlju pojedinačno, ali su preduzete čvrste mere svrsishodne, istakao je šef „Ifo“ Klemens Fuest.

- Pored medicinskih i ekonomski razlozi govore u prilog masivnim investicijama u zdravstvenu zaštitu. Samo tako se može epidemija suzbiti, a istovremeno nakon toga možemo zatvaranje radnji i škola postepeno ponovo ukinuti - naglasio je on povodom studije o šteti.

Ističe da preduzeća moraju biti spremna da se brzo povrate, pa je hitno potrebno da preduzmu mere koje omogućavaju povezivanje obnove proizvodnje sa suzbijanjem epidemije. Ukoliko firme budu duže od mesec dana zatvorene gubici bi, prema Fuestu, veoma brzo dostigle dimenzije koje su iznad pada privrednog rasta ranijih recesija, elementarnih nepogoda u istoriji EU.

Što se Nemačke tiče nominalni troškovi za dva meseca zatvorene privrede iznosili bi između 255 i 495 milijardi evra. Sa svakom daljom nedeljom šteta raste za 25 do 57 milijardi evra.

Kada je reč o Austriji zatvaranje na dva meseca kompanija stajaće 34 do 57 milijardi evra, a svaka dalja nedelja stajaće daljih tri do sedam milijardi evra. Italiju, koja je najpogođenija virusom korona, dvomesečno zatvaranje privrede stajaće između 143 i 234 milijardi evra, a svaka dalja nedelja daljih 14 do 27 milijardi.

Španiju će ova kriza, ako privreda stane dva meseca stajati 101 do 171 milijardu evra, a za svaku dalju nedelju novih 10 do 20 milijardi evra. Što se Francuske tiče dvomesečno zatvaranje koštaće 176 do 298 miliajrdi evra, a za svaku dalju nedelju 18 do 35 milijardi evra.

Velika Britanija pretrpela bi štetu od dvomesečne obustave rada privrede u iznosu od 193 do 328 milijardi evra, a svaka dalja nedelja stajala bi 19 do 38 milijadi evra. Poređenja radi, Švajcarsku dvomesečno zatvaranje privrede košta između 49 i 81 milijardu evra, a svaka dalja nedelja stajala bi 5 do 10 milijardi evra.

 

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR