Glas Javnosti

VELIKA KRIZA NA JESEN: Poslovi u Srbiji su sigurni do oktobra, onda kreće SERIJA OTPUŠTANJA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nakon što 7. jula država uplati poslednji od tri minimalca za više od milion zaposlenih u 232.000 preduzeća, radnici mogu biti sigurni da će svoje poslove zadržati u naredna tri meseca, odnosno do kraja oktobra.

Naime, zadržavanje zaposlenih tri meseca od isteka pomoći bio je jedan od uslova za dobijanje podrške države, a ispunjenost uslova država je proveravala svakog poslednjeg dana u mesecu, počev od aprila, zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Ekonomski analitičari i privrednici smatraju da će tek posle ovog tromesečnog perioda kriza "pokazati zube" i da bi krajem godine mogla da usledi serija otkaza, ali i smanjivanje zarada zaposlenima, posebno u firmama koje će biti najviše pogođene posledicama pandemije.

Pojedini ekonomisti očekuju da će zbog posledica epidemije korona virusa u Srbiji ostati bez posla nekoliko desetina hiljada ljudi.

"Programom isplate minimalaca predviđeno je da poslodavci ne otpuštaju radnike do kraja oktobra, ali sigurno je da će postojati pritisak. Firme će morati da isplaćuju plate, da plaćaju poreze i doprinose i u ovom periodu, iako će oporavak privrede biti vrlo spor i zavisiće umnogome od zdravstvene situacije", objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Srbije.


Naš sagovornik dodaje da privredni ciklus u Srbiji kasni za Evropom i da ćemo zato prave obrise krize, smanjenu tražnju i zarade, videti tek od jeseni. Ističe da svakako treba biti oprezan i ne treba očekivati da će Srbija, ali i Evropa i ceo svet brzo izaći iz ove krize.

- Potrajaće sve to, a poznato je da izlazak iz krize uvek traje duže od ulaska u problem - smatra Nikola Altiparmakov.

Radnici, dakle, imaju tri meseca da se pripreme za novi krizni period, ali i da sa poslodavcima razmotre mogućnosti za dalju saradnju. S obzirom na to da je predsednik Srbije najavio da neće biti novog paketa pomoći za privatni sektor, firme će morati same da pronađu rešenje za manju tražnju na tržištu i manju kupovnu moć, koja ih verovatno čeka na jesen.

Nikola Altiparmakov podseća da je aktuelna kriza prouzrokovana nemogućnošću da se radi u proteklom periodu, zbog karantina, zatvaranja privrede i svih mera koje su morale da budu preduzete za suzbijanje širenja pandemije, a da prava ekonomska kriza dolazi sa smanjenom tražnjom, otkazima i manjim platama, potom i manjom kupovnom moći i recesijom.


- Ta recesiona spirala će se videti tek na jesen - kaže on

Toplica Spasojević iz ITM Grupe kaže da privrednici nisu više onoliki optimisti kao što su bili negde u aprilu. Prema njegovim rečima, repovi prvog talasa pandemije pokazuju, nažalost, da su pojedini sektori privrede ponovo ugroženi i da neće biti brzog oporavka kada je reč o turizmu, ugostiteljstvu, prevoznicima...

- U razgovoru sa kolegama vidim da će se deo privrede suzdržati od otpuštanja radnika. Ipak, s obzirom na sve okolnosti, neminovno je da će na jesen biti i otkaza - zaključuje Spasojević.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR