Glas Javnosti

VEĆA POTRAŽNJA ZA OVIM METALOM: Zbog čega bi bakar mogao da poskupi za 75%?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75% zbog poremećaja u snabdevanju i veće tražnje za ovim metalom.

Tražnja je podstaknuta rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fitch international, Biznis monitor (BMI).
Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine povećaće cene bakra, dodaje se u izveštaju.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka Fed ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.
Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 više od 60 zemalja podržalo je plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Citibank smatraju da je taj scenario "izuzetno optimističan za bakar".
Citibank je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska tražnja za bakrom porasti za još 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 USD po toni.


Glas javnosti/ P04S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR