Glas Javnosti

Vaučeri, poklon čestitke, kartice...savremen način prevare potrošača

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U savremenoj trgovini poklon novčani vaučeri, poklon čestitke i poklon karice vrlo su popularne, kako kod trgovaca tako i kod potrošača.

Vaučer nije sredstvo plaćanja, već predstavlja potvrdu o plaćanju. Pomoću njega se može preuzeti roba ili ostvariti usluga, koja je unapred plaćena.

U poslednje vreme česte su žalbe naših sugrađana da im poklon kartice ističu. To nažalost, uglavnom saznaju na samoj kasi.

 Navodno, kartice jednog poznatog trgovinskog lanca i nekoliko drogerija, izdaju kartice koje imaju od 30 do 60 dana rok važenja. Ono što građani treba da znaju jeste da se njihov rok ne ograničava.

Ukoliko je već plaćena kartica, znači da je prošla kroz promet i ne bi trebalo nikako da se ograničava. Po Zakonu, svakako nije, međutim, moguće je da to dozvoli pravilnik o tzv. opštim uslovima poslovanja - objašnjava Marko Dragić, pravni savetnik.

Na taj način, trgovci pravdaju zapravo nepoštenu praksu, naročito što je reč o proizvodu koji se poklanja, odnosno, ne postoji način da se korisnik informiše šta tačno podrazumevaju opšti uslovi ako već dobiješ karticu na poklon.

Kako kaže takvi zahtevi jednostavno ne bi trebalo da postoje od strane trgovaca.

Inače, prodaja vaučera povoljno utiče na tokove novca u pravnom licu jer se naplata realizuje pre prodaje robe.

Celokupan tok kretanja vaučera mora biti uređen (odlukom, pravilnikom, uputstvom). Ukoliko za to postoje tehničke mogućnosti prodaju poklon čestitki treba organizovati na posebnom mestu u maloprodajnom objektu.

Zakon o PDV-u reguliše da poreska obaveza, između ostalog, nastaje danom kada se izvrši naplata, odnosno plaćanje, ako je naknada ili deo naknade naplaćen, odnosno plaćen u novcu pre prometa dobara i usluga.

(Izvor Telegraf)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR