Glas Javnosti

VASIONSKA CENA PRASIĆA u Sremu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Cena prasića u Sremu dostigla je 450 dinara po kilogramu što je najviša ikad zabeležena od kada Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) prati kretanja ponude i tražnje na domaćim stočnim pijacama, objavljeno je na njihovom sajtu - prenosi Agroinfo.rs.

– U klanicama na području sremskog regiona ovo je bila dominantna otkupna cena prasića težine od 16 do 25 kilograma – piše u poslednjem izveštaju Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Istovremeno, poskupljuje i junad na domaćem tržištu, dok iz Evropske unije stiže upozorenje da je u mnogim zemljama sve skuplje i tradicionalno jeftinije pileće meso. U proteklih godinu dana cena piletine na nivou zemalja EU viša je u proseku za 31 odsto. Mediji prenose da odgajivači živine godinama nisu menjali cene upozoravajući na nelojalnu konkurenciju i niske, dampinške cene uvoznog mesa u trgovinskim lancima. Ali od početka ukrajinske krize i problema s ptičjim gripom ni na evropskom tržištu nema više jeftine piletine i ćuretine.

Dvogodišnja kriza na tržištu hrane uzima danak i u stočarstvu, mada analitičari prave efekte očekuju tek s jeseni.

– Ovakvo stanje na tržištu bilo je očekivano. U jednom trenutku bile su aktuelne cene brašna, ulja, šećera, a mislim da će stočarstvo i proizvodi animalnog porekla tek doći na red – rekao je za „Politiku” Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Naglasio je da je rekordna cena prasića u sremskom okrugu direktna posledica nestašice u Evropi i Srbiji.

Zbog poskupljenja imputa farmeri razmišljaju da li uopšte da ulaze u tov što, kako smatra, može izazvati velike poremećaje. On apeluje da je potrebno maksimalno očuvati ovaj sektor, u smislu podrške i razumevanja potrebe uzgajivača.

– Reč je o osnovnim životnim namirnicama. Da li ćemo imati dovoljno pirinča ne znam koliko je relevantno. Cena svinjskog buta jeste zaštićena od novembra prošle godine, ali je pitanje koliko to daje očekivane efekte. Došli smo do situacije da su druge, manje vredne kategorije svinjskog mesa skuplje nego but – napomenuo je naš sagovornik.

Nada se da će sa turističkom sezonom krenuti izvoz junetine, dok će stanje na tržištu pilećeg mesa uskoro verovatno biti neizvesno i kod nas.

– I u Srbiji je najvrednija kategorija piletine – pileći file – već poskupeo. Živinari u intenzivnom uzgoju isključivo koriste koncentrovanu hranu, a u ta hraniva ulazi kukuruz, suncokretova i sojina sačma što su tri najskuplja imputa. Da ne pričamo o energiji, transportu… Rast cena je realan jer je proizvodnja drastično poskupela – naglasio je Nenad Budimović.

Proizvođačke cene u sektoru poljoprivrede i ribarstva u martu ove godine su u odnosu na isti prošlogodišnji mesec povećane za 24,3 odsto, objavio je juče Republički zavod za statistiku.

Kada je reč o grupama proizvoda, najveći uticaj na rast cena zabeležen je kod žita – 35,6 odsto i stoke i živine – 26,5 procenata.

Martovske cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva su u odnosu na februarske u proseku povećane za osam odsto, pri čemu su najviše poskupela žita – 12,6 odsto i stoka i živina – 11 procenata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR