Glas Javnosti

Variraju cene mlečnih proizvoda u Nemačkoj: Da li će to uticati i na Srbiju?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prosečna cena u Nemačkoj, po litru mleka, u decembru 2022. je iznosila malo ispod 61,6 centi

Udruženje poljoprivrednika Nemačke je objavilo svoju procenu prema kojoj u 2024. godini neće poskupeti četiri verovatno najvažnija mlečna proizvoda, a to su: mleko, maslac, jogurt i sir.


"Ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, imaćemo stabilnu strukturu cena", rekao je potpredsednik Udruženja farmera i predsednik stručnog poverenstva za mleko, Karsten Šmal.

Jednostavnim rečnikom, to znači da cene mleka u Nemačkoj ostaju stabilne.

Cena od nešto više od 40 centi po litru mleka sa farme je prihvatljiva i za poljoprivrednike i za potrošače, pojašnjavaju u udruženju, i dodaju da to znači da neće poskupeti ni jogurt, odnosno sir.


Nakon vanredne prethodne godine, kada su na snazi bile rekordne cene u smislu prihoda i troškova, tržište mleka je u 2023. ostalo stabilno, smatraju u ovom udruženju.

Podseća se da je u Nemačkoj, na svom vrhuncu, prosečna cena u decembru 2022. iznosila nešto ispod 61,6 centi po litru mleka. Cena je naglo pala tokom proleća, a od leta se stabilizovala.

Ipak, postoje veće regionalne razlike. Cena mleka u Bavarskoj, Tiringiji i Baden-Virtembergu je između 42 i 45 centi, dok je u nekim drugim oblastima iznad 37 centi.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR