Glas Javnosti

Usvojena uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja

Ekonomija
Autor: Ministarstvo finansija

Uredba se, u čl. 2 odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza.

 

U cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled korona virusa, danas je usvojena uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja, koja se u čl. 2 odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73. do člana  74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza  i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate.

„Prethodno je Narodna banka Srbije usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), smanjila referentnu kamatnu stopu, a jedna od prvih mera je bilo izdvajanje dodatnog novca za javne investicije i za jednokratnu pomoć za penzionere. Takođe, za 10% će biti povećane plate lekarima i medicinskom osoblju. U prethodnim danima smo imali i razgovore sa predstavnicima poslodavaca i sindikata, i jasno nam je da su privrednici u ovom trenutku u teškom stanju, i da država treba na odgovarajući način da im izađe u susret“ rekao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je važno što su javne finansije potpuno stabilne jer četvrtu godinu za redom imamo suficit u budžetu, kao i da je javni dug pod kontrolom.

Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled  korona virusa stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR