Glas Javnosti

USKORO PREMA ŠVAJCARSKOJ FORMULI: Evo kolika će biti primanja penzionera u Srbiji od januara!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uskoro će se znati kolika će biti povišica penzija u januaru.

Drugi put se obračunava po švajcarskoj formuli, po kojoj kretanje plata i inflacije od jula prošle do juna ove godine podjednako utiču na povećanje penzija.

Dok Fiskalni savet smatra da bi rast veći od četiri odsto bio ekonomski neopravdan, nadležni najavljuju da će penzije porasti i više od onoga što sledi po švajcarskoj formuli.

Zbog jedne decimale, prošle godine smo do kraja oktobra čekali konačan podatak da će penzije porasti 5,4 odsto. Ove godine ćemo po svemu sudeći znatno ranije saznati koliko se u januaru povećavaju penzije.

 
 - Mi ćemo bukvalno u narednih par dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, zato što upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra ove godine, takva je ta formula - kažu iz ministarstva finansija.

Po toj formuli plate i rast cena podjednako utiču na povišicu penzija.

Stav Saveza penzionera da se i dalje poštuje švajcarska formula.

Vasilije Belobrković iz Saveza penzionera Srbije ističe da je stav Saveza da i se i dalje poštuje švajcarska formula.

- Dodatno tražimo i jedan pravedniji odnos između prosečnih plata i prosečnih penzija - naglašava Belobrković.

Prosečna penzija od 27.700 dinara, u ovom trenutku je 47 odsto prosečne plate.

- Oko 75 odsto penzionera prima ispod 20.000 dinara, to je zaista teško izdrživo. Zbog toga ćemo verovatno insistirati i dogovarati sa Vladom u skladu sa njenim mogućnostima, da se taj korektivni faktor unese i da penzija ne bi trebalo da pada ispod 50 odsto - poručuje Vasilije Belobrković.

Plan da se do 2025. iznos prosečne penzije udvostruči

I pored ekonomskih kretanja usporenih pandemijom, nadležni kažu da ne odustaju od plana da se do 2025. godine iznos prosečne penzije udvostruči.

- Mi u oktobru očekujemo ponovo delegaciju MMF-a, odnosno kroz te virtuelne sastanke koje ćemo imati, jedna od tema je i dorada modela švajcarske formule - objašnjava ministar finansija.

Cilj je da penzije brže rastu. Ostaje da se vidi da li će to biti uz češće usklađivanje penzija, povećanje uticaja plata u sadašnjoj formuli ili korektivnim faktorom za koji se zalažu penzionerska udruženja - da se penzije vanredno uvećaju kada padnu ispod 50 odsto posečne plate.

(Glas javnosti/Srbija Danas)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR