Glas Javnosti

USKORO NOVINE U PRIVREDNOM SEKTORU: Od 2023. godine prelazi se na E-FAKTURE što svima donosi OLAKŠICE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali objavio je da će usvojeni Predlog zakona o elektronskom fakturisanju olakšati Poreskoj upravi kontrolu a odraziće se i na poboljšanje poslovanja u ovom sektoru.

Mali je naveo i da će taj zakon olakšati kontrolu Poreskoj upravi, a njime će biti omogućen i automatski povraćaj PDV-a.

- Uvođenje e-faktura biće potpuno besplatno za privredu i biće fazno - rekao je ministar.

Kako je objasnio Mali, najpre će od 1. januara 2022. godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju i izdaju e-fakture između sebe. Takođe, i privatni sektor koji želi da radi sa javnim sektorom imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.Zatim, dodaje Mali, od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora, a od januara 2023. godine ceo privatni sektor biće u obavezi da bude osposobljen za prijem i slanje e-faktura.

- Koristi od e-faktura su ogromne, korisnike neće koštati ništa, imaće automatski povraćaj PDV-a, trošiće manje vremena na administraciju i manje vremena u pronalaženju starih faktura - rekao je Mali i dodao da će e-fakture biti u jednom jedinstvenom informacionom sistemu.

Ističe da je upravo privreda takvo poslovno okruženje tražila od države poslednjih nekoliko godina. Mali kaže da će troškovi uvođenja e-faktura za državu biti neznatni u odnosu na benefite koje dobija privreda, jer se, dodaje, nadograđuju na postojeće sisteme, odnosno na fiskalizaciju. Procenuje da će uvođenje e-faktura koštati nekoliko stotina miliona dinara.

Mali je podsetio da je prošle godine usvojen Zakon o kriptovalutama, kao i da je usvojen Zakon o fiskalizaciji koji sa primenom kreće od januara 2022. godine. Sa Predlogom zakona o e-fakturama, ta tri zakona, kaže on, potpuno menjaju način funkcionisanja naše privrede.

Takođe, uvođenje e-faktura je jedan od priroteta i članica EU, navodi ministar, i dodaje da Srbija ne želi da kasni po tom pitanju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR