Glas Javnosti

UPOZORENJE RUSIMA: Ako idete u inostranstvo kupujte devize do 5. decembra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rusi koji planiraju da putuju u inostranstvo za novogodišnje praznike trebalo bi da kupe devize pre 5. decembra, savetovao je kandidat ekonomskih nauka Vladimir Grigorijev u intervjuu radiju Sputnjik.

Pretpostavlja se da će od 5. decembra na snagu stupiti novo ograničenje za rusku naftnu industriju, koje je uvela Evropska unija. Reč je o plafonu cena nafte iz Rusije . Ova mera utiče na važnu oblast za ekonomiju zemlje i može uticati na kurs rublje, smatra Grigorijev.

"Ako na snagu stupe sankcije EU za naftu, onda bi dolar mogao pokazati rast u odnosu na rublju. Imamo takav obrazac: kada se uvedu neka ograničenja ili sankcije protiv Rusije, nacionalna valuta počinje da privremeno slabi", rekao je on. Ruskim turistima koji nameravaju da putuju za novogodišnje praznike ima smisla da se unapred opskrbe stranom valutom kako ne bi pogrešno izračunali i kupili je po najpovoljnijem kursu, smatra ekonomista. Analitičar je naveo tri zemlje koje se suočavaju sa valutnom krizom „Ako naš turista kupi devize pre stupanja na snagu ovih sankcija, onda sigurno neće izgubiti, jer postoji hipotetička mogućnost slabljenja rublje“, rekao je Grigorijev, piše portal Kurir.


Ipak, ne treba se bojati ozbiljnih promena na deviznom tržištu, siguran je on.

"Ako sankcije budu imale uticaj na rublju, to će biti veoma ograničeno. Maksimalni raspon fluktuacija može da dostigne deset odsto, odnosno šest do sedam rubalja. Ali mislim da promene neće preći pet odsto. da nema kursa od 100 rubalja za dolar“, rekao je Grigorijev. Analitičar upozorava na novi skok dolara

"Kod nas je odnos rublje prema dolaru ili evru određen trgovinskim bilansom, odnosno odnosom obima izvoza i obima uvoza. S obzirom da je uvoz naglo opao i da je deo uvoza roba se ne kupuje za dolare ili evre, već za druge valute, onda možemo reći da ne bi trebalo da bude nekih velikih promena u kursu“, objasnio je Grigorijev.


Prema mišljenju ekonomiste, u stranoj valuti je neophodno ulagati sa oprezom, s obzirom na različita ograničenja koja nameću i zapadne zemlje i Rusija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR