Glas Javnosti

UPOTREBA CRNIH PESTICIDA OZBILJAN PROBLEM ZA PČELARE: Na godišnjem nivou ovaj ilegalni posao UNIŠTI DO 5.000 KOŠNICA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zloupotrebom pesticida stvaraju se ozbiljni problemi kada su pčele u pitanju. Ogromna materijalna šteta nanosi se pčelarima svake godine, jer je na tržištu prisutan veliki broj dilera, takozvanih crnih pesticida.

Svi pesticidi koji se ne koriste na adekvatan način i u skladu sa zakonom su zabranjeni i štete pčelama, a najveći problem predstavljaju neonikotinoidi, koji ne smeju da se upotrebljavaju van plastenika, a kojima nesavesni poljoprivrednici tretiraju seme, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

-Samostalno tretiranje zbog visokih doza stvara ogromne probleme pčelarima u Srbiji. U vreme kada je tretiranje rađeno u fabrikama uglavnom nije bilo veće štete, jedino u sušnim godinama, kada je koncentracija otrova veća, dok u kišnim godinama toga nije bilo - navodi Živadinović.

Da podsetimo, najviši sud EU je odbio da po žalbi koncerna Bayer poništi odluku nižeg suda iz 2018. godine o zabrani tri aktivne supstance za insekticide – imidakloprida, klotianidina i tiametoksama.

Zbog štetnog delovanja na pčele, klotianidin i tiametoksam zabranjeni su i u Srbiji, to jest ukinuta su sva sredstva za zaštitu bilja registrovana na osnovu njih. Kada je reč o aktivnoj supstanci imidakloprid, dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja registrovana na osnovu nje, samo za korišćenje u zatvorenom prostoru, prenose agencije.

Kako objašnjava predsednik SPOS, poljoprivredne kulture koje se najviše tretiraju zabranjenim insekticidima su suncokret i kukuruz. Iako neki od njih mogu da se koriste u plastenicima, neadekvatnom upotrebom nesavesni poljoprivrednici na ovaj način uništavaju pčelare.

-To je kao kada, primera radi, neko posadi deset hektara suncokreta i neko mu pred berbu pokosi sve. Pčelaru koji se ozbiljno bavi proizvodnjom, kada otrujete pčele, uništavate izvor egzistencije jer gubi prihod i mora opet da uloži ogroman novac kako bi kupio pčele i naselio košnice.

Kada je reč o trovanju pčela, godišnje se u Srbiji na ovaj način uništi od 2.000 do 5.000 košnica, to je samo ono što je prijavljeno, dok je prema realnom stanju na terenu taj broj znatno veći.

-Pčelari nemaju načina da se odbrane. Inspekcije na terenu moraju da kontrolišu slučajnim uzorkom određeni broj parcela, da prate i nadziru kretanje crnih pesticida jer je javna tajna da u Vojvodini skoro svako selo ima nekakvog poljoprivrednika, lokalnog dilera takvih pesticida, koji se uvoze na crno i prodaju - kaže Živadinović i dodaje da poljoprivrednicima, za koje se utvrdi da su na ovaj način kršili zakon, treba uništiti parcele i ukinuti subvencije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR