Glas Javnosti

Ugradnja pametnih brojila neće biti besplatna: Besplatno nema ni sira u mišolovci

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ugradnja pametnih električnih brojila u Srbiji najavljena je još daleke 2010. godine, ali taj posao nije nije obavljen iako su sredstva za njih i tada bila izdvojena. Premda se najavljuje da će njihova ugradnja biti besplatna, u Udruženju za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ tvrde da postoje načini da ona budu indirektno naplaćena korisnicima.

Pametna brojila su već ugrađena u objektima nekih potrošača, ali se ne koriste njihove mogućnosti takozvanog „daljinskog očitavanja električne energije“, za koje predstavnici nadležnih ministarstva tvrde da će račune za struju učititi transparentnijim.

„Ja to zovem ‘pametna brojila i glupi računi’. Javno bih postavio pitanje: Koji procenat od periodičnog povećanja cene struje ide za kupovinu pametnih brojila, dokle ćemo mi potrošači sve da finansiramo do država radi bez odgovornosti“, kaže za Novu ekonomiju Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ iz Novog Sada.


Prema njegovom mišljenju, nije istina da će ugradnja pametnih brojila biti besplatna za potrošače struje u Srbiji.

„Besplatno nema ni sira u mišolovci, neko to mora da plati, a mi to plaćamo kroz učestalo povećanje cene električne energije i loše pružene usluge u smislu napona i svega ostalog i troškova na računima za struju koji nemaju veze sa proizvodnjom i dostribucijom električne energije„, ocenjuje Ćirilović.

Ćirilović, koji je po struci inženjer, ranije je više puta govorio za naš portal o stavkama na računima za struju koje prema njegovom mišljenju, nemaju veze sa proizvodnjom i distribucijom struje.


Glas javnosti/Nova ekonomija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR