Glas Javnosti

LAŽNI PARFEMI, LOŠI KONDOMI, BOFL KOZMETIKA: Interpol ugasio više 20 hiljada sajtova zbog falsifikata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Širom EU i zapadnog Balkana zatvoreno je više od 20.000 veb-stranica je zbog prodaje falsifikovane robe.

Zajedničkom akcijom Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualne svojine pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 onlajn "prodavnica", koje su nudile nepostojeće ili falsifikovane proizvode.

U akciji su zaplenjeni su najrazličitiji proizvodi, od falsifikovanih farmaceutskih proizvoda, preko piratskih filmova ili softvera, do ilegalnog prenosa TV signala i muzike, vrednog više od 2,5 miliona evra, piše portal Bankar, a prenosi Nova ekonomija.

Zaplenjeno je 22.614 kozmetičkih artikala, 22.042 dodataka za mobilne telefone, 69.657 bočica parfema, 8.929 komada odeće, 7.480 kutija deterdženta i 4.800 kutija kondoma.

Akcija je obuhvatila Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, a izvedena je u 26 zemalja sveta od toga 15 u EU.

Ovo je jedanaesta operacija u okviru operacije IOS, koja je započela 2014. godine u sklopu vladinih napora da „Internet učini sigurnijim mestom“.

Uz pravne policijske mere, Zavod EU za intelektualnu svojinu sprovodi kampanju za informisanje građana o rizicima i načinima kako da se zaštite od kupovine falsifikovanih proizvoda na mreži, pod nazivom „Don’t F *** (ake)Up“.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR