Glas Javnosti

UGAŠENA JEDNA PEĆ U SMEDEREVSKOJ ŽELEZARI: Kakav to uticaj ima na Srbiju?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stavljanje jedne peći smederevske železare u režim takozvanog tihog hoda, prema nekim procenama, mogao bi da umanji proizvodnju čelika u Srbiji za oko 30%. Kineska Hbis grupa je drugi po veličini izvoznik iz Srbije i prošle godine je u svetu prodala čelik u vrednosti od 750 mil EUR, a od januara do maja ove godine čak 418 mil EUR. Rastu izvoza od 84% u prva četiri meseca u odnosu na isti period 20

Bojan Stanić, pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije, kaže da raste verovatnoća da se u Evropi i globalno dogodi recesija na prelazu iz 2022. u 2023, a samim tim doći će do pada cena industrijskih metala.
– S početka godine sve je raslo, kao na primer, nafta i žitarice, ali su metali opali posebno bakar koji se posmatra kao jedan od ključnih parametara. Na svetskim berzama je koštao oko 10.000 USD, a sada mu je vrednost pala na oko 7.500 USD. Pad cene bakra je indikator pojeftinjenja ostalih industrijskih metala, pa i čelika. Vrednost čelika je od aprila pala za 23% – objašnjava Stanić za Politiku.


Čelik je juče koštao 4.500 USD i u poslednjih mesec dana je pao za 12,72%. Prema Stanićevoj oceni to ukazuje da će biti manja tražnja za industrijskim metalima zbog pada proizvodnje kao posledice krize, inflatornih pritisaka, rata u Ukrajini, ali i lokdauna u Kini.
– Takođe, jedan od razloga je i nespremnost kineske vlade da stimulansima finansijski podrži proizvodnju metala. Koristiće zaduživanje na lokalnom nivou da popuni rupe koje su nastale u lokalnim budžetima kao posledice podrške privredi tokom pandemije, kineska vlada je podstakla privrednu aktivnost 2008, pa 2014, i 2020. na početku pandemije. Međutim, sada nije spremna i to donosi veliku nesigurnost na tržištu metala. Svi industrijski metali počeli su da padaju uključujući i čelik. Zbog manje tražnje i lošije cene smanjuje se proizvodnja u Smederevu – navodi Stanić, prenosi Politika.
Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog instituta, naglašava da je do gašenja jedne peći u Smederevu došlo usled recesionih pritisaka, manje tražnje i zatvaranja ekonomija, pre svega kineske jer se tamo kovid opet rasplamsao, a da ne govorimo o Evropi i svemu što pritiska evropsku ekonomiju u vezi sa ukrajinskim ratom i posledicama pandemije.

– Tražnja je generalno globalno manja. Recesivni pritisci su očigledni, samim tim je i plasman domaćeg čelika na inostrana tržišta otežan. Ne samo po osnovu nepovoljnijeg snabdevanja sirovinama i energentima, već u smislu tražnje za čelikom – objašnjava Nikolić.
Prema njegovoj oceni deluje da je Hbisova odluka o gašenju jedne peći proizvod ozbiljnih problema sa kojima se suočava evropska ekonomija, ali i šire.

– Jeste izvoz iz Smedereva najviše išao u Evropu, a išao je i u Kinu. Imamo ne samo signale globalnog usporavanja ekonomije, već u poslednjih mesec ili dva potpuno jasne recesione pokazatelje. Građevinska aktivnost u Evropi je u padu. Da ne govorimo o automobilskoj industriji, koja je direktno u vezi sa čelikom. Svi oni u suštini loše stoje u ovom trenutku – napominje Nikolić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR