Glas Javnosti

U Zakonu o eksproprijaciji pominju i NELEGALNE OBJEKTE: Imate pravo na NADOKNADU čak i ako vas nema u katastru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U društvenoj javnosti već mesecima ne prestaje da se priča o Zakonu o eksproprijaciji. Mnoga udruženja, ekolozi i aktivisti ga osporavaju, a prema najavama predsednika Srbije sve je bliži njegovom potpisivanju.

Dok čekamo da vidimo da li će biti usvojen, pogledajmo i neke njegove odredbe koje su veoma zanimljive.

Jedan član donosi pogodnosti za one koji su zapravo nelegalni. Prostim tumačenjem, vlasnik takvog objekta ima pravo na nadoknadu. I to kao i da je objekat legalan.

 Naravno, to se odnosi na one objekte koji su na trasi auto-puteva ili drugih infrastrukturnih projekata od državnog značaja.

Reč je o članu 43. tog zakona, koji ima stav koji glasi:

- Kada je predmet eksproprijacije zemljište na kome je izgrađen objekat suprotno zakonu za koji nije okončan postupak ozakonjenja, vlasnik takvog objekta ima pravo na naknadu za izgrađeni objekat u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta - navodi se u nacrtu.

Ostaje da se vidi da li će ostati sve odredbe ovog zakona, jer je i sam predsednik, upitan da li je potpisao Zakon o eksproprijaciji, rekao da verovatno hoće.

- Ono što sam pročitao jutros, čini mi se da ništa nema protiv Ustava Srbije. Još nisam potpisao ali sam pročitao sam tri različita mišljenja, tražiću dodatnih mišljenja, a onda ću doneti odluku - najavio je Aleksandar Vučić.

Podsetimo, pitanje legalizacije bi uskoro opet trebalo da se nađe pred poslanicima, a samo u Beogradu ima oko pola miliona nelegalnih nekretnina.

Kako bi se sprečili investitori da grade na divlje, godinama unazad pooštreni su uslovi kojima se to sprečava. Ipak, oduvek je bilo onih koji su zaoblazili te propise verujući da će na kraju moći da dobiju papire za svoj objekat. Tako smo došli do te ogromne cifre samo za prestonicu.

- U to ubrajamo poslovne i stambene objekte, kao i pomoćne, poput garaže ili magacina. Praksa izbegavanja legalizovanja je postojala davno, a toga je sada u Beogradu sve manje jer su i sami propisi koji se tiču nelegalne gradnje, a koja je sama po sebi krivično delo, kao i postupanja inspekcije, doveli do toga da se nelegalna gradnja smanji - rekao je za naš portal ranije Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za legalizaciju građevinskih objekata.

Najveći problem investitora, prema rečima našeg sagovornika je motiv. Međutim, mnogi vlasnici su u ćorsokaku jer takve nekretnine ne mogu da proslede dalje, odnosno, to je najveća kočnica kada je reč o prometu nekretnina.

Iako ima onih koji se dovijaju na razne načine i ipak uglavnom putem dogovora uspeju da prodaju ili kupe takvu nekretninu, proveravali smo koliko je to realno moguće. Naročito kada imamo na umu činjenicu da je rast cena stanova i kuća sve veći i da se ne nazire stagnacija na tom atraktivnom tržištu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP