Glas Javnosti

U Srbiji svaki deseti radnik ostao bez posla

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Trećina zaposlenih morala je u vanrednom stanju, pod uticajem poslodavca, da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo, a 12 odsto radnika ostalo je bez posla tokom epidemije virusa korona, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt Poslovi Infostud.

U istraživanju o uticaju virusa korona na tržište rada učestvovalo je 4.329 ispitanika i 580 privrednih subjekata.
 
Među ljudima koji su već izgubili posao, 46 odsto je kao razlog navelo to što se firma privremeno zatvorila, a 37 odsto da je obim posla smanjen, 15 odsto usled "rezanja troškova firmi" i tri odsto jer se firma trajno zatvorila.
 
Zabrinutost da će izgubiti posao izrazilo je 40 odsto ispitanika, dok je 26 odsto ispitanika reklo da im je već smanjena zarada, a 38 odsto da će doći do smanjenja u narednom periodu.
 
Najveći broj poslodavaca istakao je da pandemija negativno utiče na njihovo poslovanje (56 odsto), a kod 36 odsto umereno negativan.
 
Privredne grane koje su najviše pogođene krizom su turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i transport ljudi.
 
Oko 80 odsto kompanija je počelo ili će uskoro početi "rezanje troškova" među kojima su interni troškovi, troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih.

(Izvor: 021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR