Glas Javnosti

U SRBIJI SE ZNA KO VOZI TRAKTOR, A KO OTVARA KAPIJU: Žene manje plaćene od muškaraca, domaćički poslovi vrede više od 500 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, dok je evropski prosek nešto veći i iznosi 16,3 odsto, saopštila je Predsednica Кoordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović

Taj prosek je na globalnom nivou 23 odsto. Mihajlović je povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

- Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje - precizirala je ona.

Mihajlović je dodala da je epidemija koronavirusa dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR