Glas Javnosti

U proseku, feniranje 1.000 dinara, a farbanje prestiže 200 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nisu samo poskupele namirnice, hrana, garderoba, energenti, sva roba u trgovinama.

U odnosu na period pre rata u Ukrajini, nove cenovnike imaju i uslužne delatnosti. Čini se, međutim, pomalo "naduvane". Ulepšavanje u frizerskim salonima, za mnoge sve više postaje nedostupan luksuz. Prosečna cena feniranja, koje je najjeftinija stavka, iznosi oko 1.000 dinara, što je dvostruko više nego lane.

Po frizuru kod profesionalaca, sudeći po komentarima mušterija, odlaziće se samo kada je baš neophodno. Poskupelo je i muško i žensko šišanje, lokne, feniranje, farbanje, pramenovi, punđe i ostale svečane frizure. Najskuplje je uređivanje kose u prestoničkim salonima, dok je u manjim mestima i ova usluga pristupačnija.

Dok je pre godinu dana feniranje za žene koštalo od 300 do 500 dinara u proseku, sada se tek ponegde može naći za 600, dok je u najvećem broju salona preko "crvene". Šišanje, koje po pravilu ide u paketu sa feniranjem košta oko 2.000 dinara, najjeftinije - na akcijskim popustima je 1.200 dinara, dok je u "zvučnijim" salonima i 6.000 dinara. Najskuplje su varijante bojenja kose, farbanje, šatiranje, izvlačenje pramenova - koje dostiže i 25.000 dinara, a u proseku od 6.000 do 8.000 dinara. U odnosu na period pre korone, sve usluge su barem dvostruko veće.

- Problem je što plate ne prate ovoliku inflaciju i dok je baš sve poskupelo, zarade su i dalje iste, pa frizera mogu samo da sanjam - kaže Jelena V. - Razumem da su poskupeli pojedini faktori koji mogu samo delimično da utiču na skok cene frizerskih usluga. Skuplje su farbe, šamponi i ostali preparati, ali svakako ne 100 odsto, koliko su otišle mnoge usluge. Kao i u svemu ostalom i ovde je mnogo lovaca u mutnom. Čast izuzecima, ali nije jasno zbog čega je sada skuplji rad makaza, recimo.

Nove cenovnike u odnosu na lane, frizeri objašnjavaju poskupljenjem svega ostalog, pa i njihovim troškovima života.

- Sada plaćam veću kiriju za zakup lokala, svi proizvodi koštaju više za oko 30 procenata, pa sam morala da korigujem cene - kaže, za "Novosti" frizerka iz beogradskog salona u centru grada. - Zbog rizika da ne ostanem bez svojih stalnih mušterija, a znam da gotovo nikome nisu porasla primanja, podigla sam cene samo onog što je bilo neophodno.

Mnoge prestoničke kolege, međutim, i te kako su iskoristile epidemiju poskupljenja. Tako u jednom od elitnijih beogradskih salona, farbanje izrastka, feniranje i skraćivanje kose košta 8.500 dinara. Ista usluga prošle godine bila je za 3.000 jeftinija, a pre dve godine - koštala je čak dvostruko manje. Muško šišanje koje je pre korone koštalo od 300 do 400 dinara, sada staje najmanje 800 dinara, a najčešće je i tu cena oko 10 evra.

I KOREKCIJA SE PLAĆA

PRESTALA sam da idem kod svoje frizerke, kada mi je pre nedelju dana naplatila korekciju šiški uz feniranje - kaže Beograđanka Sanja J. - Prošle godine koštala me je frizura 500 dinara, a podrazumeva se da mi malo skrati šiške što, u proseku, traje dva do tri minuta. Ove godine je podigla na 750 dinara, ali mi je na kraju naplatila 1.100. Bila sam zbunjena, pa mi je objašnjeno da se sada plaća i korekcija šiški. Treba ceniti svačiji rad, ali ne i preterivanje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR