Glas Javnosti

U PROBLEMIMA DO GUŠE: Frilenserima stižu na naplatu poreska dugovanja iz 2017. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poreski obveznici za koje Poreska uprava donosi rešenje po osnovu prihoda ostvarenog u 2017. godini, dobiće ovih dana rešenje o utvrđenim obavezama.

Reč je o obveznicima koji su u 2017. godini ostvarili prihode po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem.

Prvi iznos utvrđene obaveze dospeva na naplatu 17. februara 2023. godine. Obaveze su utvrđene na osnovu podataka poslovnih banaka o ostvarenim prihodima fizičkih lica, piše Ozon media.


Rešenja će poreskim obveznicima biti dostavljena poštom. Obaveze utvrđene rešenjem Poreske uprave plaćaju se u 120 jednakih mesečnih iznosa, s tim da prvi iznos dospeva za plaćanje 15. u mesecu koji sledi mesecu koji je naredni u odnosu na mesec u kome je doneto rešenje poreskog organa. Za sve dodatne informacije, poreski obveznici mogu se obratiti telefonom Kontakt centru Poreske uprave, na brojeve telefona: 0700 700 007 ili 011 331 01 11. Takođe, informaciju mogu dobiti i neposrednim putem na šalterima „Vaš poreznik“ u 37 organizacionih jedinica u Srbiji.

 Podsetimo, od 1. januara 2023. godine na snagu stupaju izmene Zakona o porezu na dohodak građana u delu koji se odnosi na prihode frilensera. Regulativom je naznačeno da se prihodom od rada kao frilenser smatra sav prihod od inostranih fizičkih i pravnih lica, kao i od domaćih fizičkih lica za usluge/rad na autorskom delu ili usluge/rad sličan autorskom delu, odnosno iz oblasti digitalnih usluga (rad online za inostranog nalogodavca gde se isporučuje usluga, a ne fizički proizvod). Frilenseri će porez i doprinose plaćati kvartalno, prema jednom od dva ponuđena modela.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR