Glas Javnosti

U Novoj godini, poskupljenje kredita u evrima u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Upravni odbor Evropske centralne banke odlučio je na jučerašnjoj sednici da podigne tri ključne kamatne stope za 50 baznih poena, tj. 0,5 odsto.

Ovo je 4. povećanje kamatnih stopa ove godine. Kako se podizanje referentnih kamata direktno oslikava na Euribor za koji su vezani svi evrokrediti u Srbiji, koji je juče iznosio 2,5, i koji će nakon ovog poteza biti 3 odsto. 

Tako će kamate na glavne operacije refinansiranja biti 2,5 odsto, na marginalne kreditne olakšice 2,75 odsto, i na devizne olakšice 2, navode iz ECB. Kako piše na sajtu ECB, odbor je na osnovu revizija izgleda inflacije zaključio da će biti potrebe za još povećanja naredne godine.

Ipak, ova poskupljenja ne oslikavaju se na rate kredita ljudi u Srbiji momentalno, već banke u Srbiji rate kredita usklađuju na tačno definisane datume, u zavisnosti da li su krediti koje građani plaćaju vezani za 1M, 3M ili 6M Euribor.

Tako se rate na kredite sa šestomesečnim euriborom, logično, usklađuju dva puta godišnje, to jest 30. juna i 31. decembra. Sa druge strane tromesečni euribor, se usklađuje kako mu i ime kaže, na svaka 3 meseca. Kod njega su ključni datumi: 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Samim tim, rast od juna do sada, sem onih koji imaju drugačiji dogovor sa bankom, oni koji imaju kredit sa 6M Euriborom nisu do sada osetili, i za njih će rata poskupeti tek od januara 2023. godine.

Euribor već nekoliko meseci kontinuirano raste. Koliko dugo će još ići uzlaznom putanjom, misterija je i za struku, ali su predviđanja da bi 2024. trebalo očekivati stabilizaciju. I to je dobra vest o kojoj u poslednje vreme sve više stručnjaka priča i zvanično, a utemeljena je u prognozama daljeg kretanja inflacije.početka ove godine.

Izvor: bizportal.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR