Glas Javnosti

U narednih 10 dana stabilizacija na tržištu peleta, od novembra zabrana uvoza sirove ruske nafte

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da će Vojska Srbije pomoći "Srbijašumama" u krčenju šumskih puteva, da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta, kao i da se u narednih desetak dana očekuje potpuna stabilizacija na tržištu.

Napominje da od novembra nećemo moći da kupujemo sirovu naftu iz Rusije, zbog sankcija EU koje stupaju na snagu.

Zorana Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara u Kruševcu gde je obišla osnovnu školu i vrtić koji su rekonstruisani u okviru projekta povećanja energetske efikasnosti, najavila potpunu stabilizaciju na tržištu peleta. 

Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume kod Knjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače", rekla je Mihajlović, a prenelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodala je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, milion ogrevno drvo, te da je, kako kaže, učinjeno sve što je bilo moguće da sve kategorije dobiju na vreme energent koje koriste.

"Inspekcije su na terenu, koliko god to bilo neprijatno, potrebno je da pokažemo da država prati da li se poštuju donete odluke. U 45 lokalnih samouprava je izvršena kontrola 151 privrednog subjekta, a njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok je kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. Radimo svakodnevno na tome da stabilizujemo tržište i da domaćinstva imaju dovoljno peleta i ogrevnog drveta i verujem da će u narednih sedam do 10 dana doći do potpune stabilizacije", rekla je ministarka.

Od novembra zabrana uvoza ruske sirove nafte

Zorana Mihajlović kaže i da šesti paket sankcija EU prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz ove države od 1. novembra.

Dodaje da će "Naftna industrija Srbije" naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada, i rekla da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

"Nakon ovog perioda biće moguće snabdevanje sirovom naftom samo sa slobodnog tržišta. Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti. Naftna industrija Srbije sirovu naftu nabavlja preko JANAF-a, a ni do sada nije u potpunosti kupovao rusku naftu, već je uvozio i iz Iraka i drugih zemalja", kaže Mihajlović.

Prema njenim rečima, u ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 procenata je to bila domaća sirova nafta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR