Glas Javnosti

У јуну бакар из "Церова 2": Посао у руднику за 200 људи

Ekonomija
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Кинеска компанија "Зиђин" започела радове на отварању новог рудника бакра и злата у околини Бора. Према проценама, овде се крије 18 тона злата

Кинеска компанија "Зиђин", стратешки партнер РТБ "Бор", почела је радове на отварању новог рудника бакра и злата "Церово 2", које се налази надомак напуштеног рудокопа "Церово 1", у атару борског села Велики Кривељ.

- Ово је трећи површински коп у саставу некадашњег РТБ, чији се капацитет процењује на два и по милиона тона руде годишње, а век експлоатације на седам година - казао је помоћник генералног директора Зиђин Бор Копер-Ху Схаохуа. - Како се очекује, прве количине бакра из овог рудника "потећи" ће почетком јуна.

Према његовим речима, у складу са законодавством Србије, после добијања свих потребних дозвола и лиценци за рад, израђени су приступни путеви до рудника, набављена је многобројна механизација и запослено око 200 нових младих људи. Купљено 15 камиона, три багера, две бушилице, булдожер, ваљак, утоваривач и цистерна за гориво.

Иако кинеска компанија није прецизирала колико ће новца инвестирати у отварање "Церова", пре равно 10 година све је било договорено да у отварање овог лежишта уђе мултинационална компанија "Гленкор", која је у тај посао требало да инвестира 120 милиона евра.
У првој фази, у отварање рудника "Церово" инвестираћемо 50 милиона долара - казао нам је тада Ник Поповић, менаџер "Гленкора" задужен за пројекте из области обојених метала у источној Европи. Наша компанија улаже новац и најмодернију технологију, уз обавезу разраде рудника од ископавања до добијања концентрата. РТБ "Бор", односно држава Србија, у ову причу улаже концесионо право на рад и пратећу инфраструктуру.

Прелиминарне процене говоре да рудне резерве у комплексу "Церова", у који спадају угашено лежиште "Церово 1", потом рудокоп чије се отварање најављује "Церово 2" и највеће налазиште "Церово примарно", износе 120 милиона тона руде. Одатле би се прерадом у наредне две деценије могло добити око 350.000 тона бакра, 18 тона злата и готово 120 тона сребра.

НАЈАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ

Мештани села Велики Кривељ најавили су протест због отварања рудника "Церово 2". Како смо чули од мештана, иако су радови на раскривању "Церова 2" већ почели, експропријација земљишта у околини рудника није спроведена до краја. С друге стране, у кинеској компанији су најавили да ће све законксе обавезе бити у потпуности извршене.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR