Glas Javnosti

У Италији литар Биоцида против короне кошта 500 евра, у Србији 10 динара

Ekonomija
Autor: novosti.rs

Влада Србије помоћи ће компанији "Сигма" из Куле да произведе што више уређаја за натријум-хипохлорит. Овај биоцидни препарат одобрили су Европски центар за сузбијање и контролу болести и СЗО

ВЛАДА Србије ће покушати да ублажи несташицу биоцидног препарата за дезинфекцију договором са компанијом "Сигма" из Куле, која је једини произвођач опреме за производњу хипохлорита у југоисточној Европи.

То је јуче потврдио и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Ова супстанца је једини сигуран препарат и отклања опасност од вируса корона, али и САРС-а. Натријум-хипохлорит је одобрио Европски центар за сузбијање и контролу болести и Светска здравствена организација.

Према речима директора "Сигме" Драгана Капичића, ова фирма производи хлороген уређај из којег се врло јефтино може произвести биоцид.

- Хлороген се може сместити у контејнер који може бити мобилан и производити биоцид и аутоматски вршити дистрибуција институцијама и грађанима у концентрацији за дезинфекцију руку и дезинфекцију санитарних чворова - каже наш саговорник. Пошто је "Сигма" ограничена са капацитетима за ову производњу, Влада Србије ће одредити приоритете за хлорогене и дистрибуцију биоцида. Такође, Влада разматра ситуацију да их дели бесплатно по приоритету који ће одредити, пошто их више нема ни у једној апотеци.

У Берлину један децилитар тог биоцидног средства, који "Сигма" производи, кошта од 10 до 30 евра, а у Италији стаје 50 евра и нема га скоро нигде. Све се продаје на црно. "Сигма" произведе литар тог биоцида за мање од 10 динар

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR