Glas Javnosti

U INTERESU FRANCUSKE NEZAVISNOSTI I BEZBEDNOSTI: Strah od špijunaže ograničava kineski Huavei

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Francuskoj neće biti zabrane korišćenja Huavei (Huawei) opreme prilikom postavljanja 5G mreže, ali savetuje se francuskim telekomunikacionim firmama da izbegavaju opremu ovog kineskog tehnološkog giganta.

- Ono što mogu sa sigurnošću reći je da neće biti potpune zabrane, ali firmama koje trenutno ne koriste Huavei savetujemo da ne idu u tom pravcu - rekao je direktor Francuska agencija za sajber bezbednost (ANSSI), Gijom Pupar.

Vlada SAD savetovala je svoje NATO saveznike da isključe kinesku firmu iz budućih planova za izradu telekomunikacione mreže sledeće generacije, tvrdeći da bi Peking Huaveijevu opremu mogao da koristiti za špijunažu.

Huavei stalno negira ove i slične optužbe.

Procenjuje se da je odluka francuske agencije po pitanju Huawei opreme od ključnog značaja za dve od četiri telekomunikacione firme ove zemlje, Bouygues Telekom i SFR, jer im je trenutno oko polovina mreže sačinjena od opreme kineske tehnološke grupe.

- Za firme koje već koriste Huawei, izdajemo ovlašćenja u periodima trajanja između tri i osam godina - rekao je Pupar.

Francuska firma u državnom vlasništvu Orange već se opredila za evropske rivale kineske firme, Nokiju i Erikson.

Pupar je dodao da, od sledeće nedelje, firme koje nisu dobile eksplicitno ovlašćenje za korišćenje Huawei opreme u 5G mreži, nedostatak odgovora nakon isteka zakonskog roka mogu smatrati kao odbijanje zahteva.

Pupar je naveo da je ova odluka doneta u interesu "francuske nezavisnosti", a ne kao nerijateljski čin prema Kini.

(Izvor: Rojters)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR