Glas Javnosti

U Grčkoj i Srbiji najskuplje gorivo u odnosu na zemlje u regionu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od kada država određuje maksimalne cene goriva, benzin i evrodizel u Srbiji postali su među najskupljim u Evropi. Ponovo stanovnici pograničnih delova Srbije prelaze granicu samo da bi nasuli pun rezervoar goriva, a uz to možda i po neku kantu kako bi uštedeli.

Što se tiče evrodizela, treba otići skroz na jug do Albanije i na zapad do Italije i Austrije da bi se našao skuplji evrodizel.

U Srbiji, pre promene cena u petak, litar evrodizela košta 1,75 EUR. Za one koji putuju na jug, u Makedoniji mogu da sipaju za 1,26 EUR (skoro punih 50 evrocenti ili oko 60 dinara jeftinije).

U BiH litar evrodizela košta 1,38 evrocenti, a u Hrvatskoj sa 1,45 EUR je nešto skuplji nego u BiH, ali i dalje oko 35 dinara jeftiniji nego u Srbiji.

Evrodizel je jeftiniji i u Crnoj Gori, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Za razliku od većine evropskih država, u Srbiji je benzin jeftiniji od evrodizela. Trenutno je cena benzina od 95 oktana 1,66 EUR za litar i tu smo znatno konkurentniji u okruženju.

Benzin u BiH je jefitniji nego kod nas za 30 evrocenti, a u S. Makedoniji 25 evrocenti. Iako smo skuplji nego Hrvatska, razlika kod benzina je znatno manja nego kod dizela i iznosi 10 evrocenti (oko 12 dinara).

Najskuplji benzin u širem okruženju je u Grčkoj, čak 1,98 EUR za litar.

Glas javnosti /D01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR