Glas Javnosti

Turska beleži REKORDNU INFLACIJu, ali stanje na rafovima više nego odlično i cene vrlo pristupačne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Istanbulu koji važi za pravi turistički raj, svega ima na rafovima, to je prvi utisak

Zvanična stopa inflacije u Turskoj premašila je neverovatnih 73%,  a pojedina istraživanja pokazuju da može biti i trocifrena.

Turska valuta, koja se oporavila početkom godine zahvaljujući uvođenju šeme osiguranja depozita i prodaji dolarskih rezervi od strane Centralne banke, sada se sprema za još jedan krah, nakon što je Erdogan obećao nova smanjenja kamatnih stopa.

Police nisu prazne kao u pojedinim evropskim zemljama, a primera radi, kilogram paradajza kojem je ovo sezona, košta manje od 100 dinara.

Njihova lira je u odnosu prema evru 18.

Najveći pokretači skoka inflacije su cene hrane i energije, usled poskupljenja sirovina na globalnim tržištima do kojeg je dovelo pogoršanje situacije s ponudom i ruski napad na Ukrajinu.

Turska je i veliki uvoznik nafte

Centralna banka Turske se za sada uzdržava od povećanja kamate nakon što je prošle godine smanjila referentnu stopu za ukupno 500 baznih poena. Umesto pooštravanja monetarne politike, promoviše se politika koja ima za cilj povećanje korišćenja domaće valute i stavljanje dugoročnih investicionih kredita - privredi na raspolaganje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR