Glas Javnosti

Tržište polovnih telefona moglo bi da vredi 123,9 mlrd USD do 2030. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvata kupovinu i prodaju prethodno korišćenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodati u svom originalnom stanju.

Ovaj sektor uključuje širok spektar aktera, od pojedinačnih prodavaca i malih radionica za popravku do velikih kompanija za obnovu i onlajn tržišta. Prema IDC-u (International Data Corporation), tržište polovnih pametnih telefona je vredelo približno 27 mlrd USD u 2020. godini, a rast se nastavlja i u narednom periodu.
Tržište renoviranih i korišćrnih mobilnih telefona spremno je za značajan rast, sa prognozama koje ukazuju na skok sa 51,9 mlrd USD u 2022. na neverovatnih 123,9 mlrd USD do 2030. godine. Očekuje se da će se ova snažna ekspanzija desiti sa složenom godišnjom stopom rasta od 11,5% između 2023. i 2030. godine, prema uvidima iz Fairfield Market Research-a.

Širenje onlajn tržišta i programa za zamenu olakšalo je proces kupovine i prodaje, povećavajući dostupnost tržišta i poverenje potrošača.
Razlozi za rast tržišta polovnih telefona i razvoj tokom poslednjih godina
Nekoliko faktora doprinosi rastu tržišta polovnih pametnih telefona. Visoki troškovi novih pametnih telefona guraju potrošače prema pristupačnijim alternativama. Novi vodeći telefon može koštati više od 1.000 USD, dok se polovan ili obnovljen ekvivalent može nabaviti za pola cene.
Potrošači postaju sve svesniji e-otpada i prednosti reciklaže elektronike, a tehnološki napredak u procesima obnove poboljšao je kvalitetu i pouzdanost polovnih telefona, čineći ih privlačnijim za širu publiku.
Rekordnih 62 miliona tona e-otpada proizvedeno je 2022, što je 82% više u odnosu na 2010. godinu, a na putu je da poraste za još 32%, na 82 miliona tona, 2030. godine. Od toga 4,6 miliona tona je u kategoriji male IT i telekomunikacijske opreme, sa samo 22% dokumentovane stope prikupljanja i recikliranja.
Tokom poslednje decenije, tržište polovnih pametnih telefona doživelo je značajan rast. Godine 2012. tržište je bilo relativno malo, s ograničenim prihvatanjem među potrošačima. Međutim, do 2020. godine, tržište je zabeležilo porast potražnje, vođeno ekspanzijom visokokvalitetnih pametnih telefona i rastućim troškovima novih uređaja. Istraživanje kompanije Counterpoint Research pokazuje da je tržište polovnih i obnovljenih pametnih telefona poraslo za 15% na godišnjem nivou u 2021. godini, sa 225 miliona isporučenih jedinica globalno.
Budućnost tržišta polovnih pametnih telefona
Prema istraživanju IDC-a, tržište polovnih pametnih telefona je već vredelo 64,7 mlrd USD 2023. i predviđa da će tržište brzo rasti i dostići vrednost od 109,7 mlrd USD u 2027.

Broj korišćenih pametnih telefona isporučenih 2023. bio je 309,4 miliona, u odnosu na oko 282 miliona u 2022, i dostići će 431,1 miliona jedinica u 2027, što predstavlja kombinovanu godišnju stopu rasta (CAGR) od 8,8% tokom pet godina između 2022. i 2027.
Sve veća ekološka svest i težnja prema cirkularnoj ekonomiji podstaći će više potrošača ka polovnim uređajima. Vlade i kompanije verovatno će implementirati jače programe za reciklažu, olakšavajući snabdevanje visokokvalitetnim polovnim telefonima.
Kako 5G tehnologija postaje sve rasprostranjenija, stariji modeli će ulaziti na sekundarno tržište, osiguravajući stalno snabdevanje relativno modernim uređajima po nižim cenama. Inovacije u tehnologiji obnove, kao što su automatizovani testovi i napredne tehnike popravke, dodatno će poboljšati kvalitetu proizvoda i poverenje potrošača.
Analiza tržišta u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju
U razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Država i delova Evrope, tržište pokreću visoke stope uvođenja pametnih telefona i dobro uspostavljena infrastruktura za obnovu i preprodaju.
U Sjedinjenim Državama, predviđa se da će tržište polovnih pametnih telefona dostići vrednost od 10 mlrd USD do 2025. godine, prema istraživanju Persistence Market Research. Evropska unija ima stroge regulative o e-otpadu i pravima potrošača, što omogućava sigurnije i transparentnije tržište polovnih telefona.
Zemlje u razvoju beleže brzi rast zbog nižih prosečnih prihoda i veće potražnje za pristupačnom tehnologijom. Tržišta u regijama poput Afrike, Indije i jugoistočne Azije brzo se šire jer potrošači traže isplative opcije.
U Indiji, tržište polovnih pametnih telefona poraslo je za 9% u 2021. godini, s preko 25 miliona prodatih jedinica, prema izveštaju Counterpoint Research-a. Nasuprot tome, u regijama sa slabim regulativama, tržište može biti haotičnije, sa većim rizicima od prevara i lošeg kvaliteta proizvoda. Međutim, ovi regioni često beleže veće obime trgovine zbog nižih regulatornih barijera.

Tržište polovnih pametnih telefona je dinamičan i brzo rastući sektor sa značajnim potencijalom za budućnost. Vođen ekonomskim, ekološkim i tehnološkim faktorima, tržište nudi potrošačima pristupačne i održive alternative novim uređajima. Kontinuirane inovacije i sve veća svest potrošača postaviće tržište na put daljeg rasta. Kako ovaj sektor nastavlja da se razvija, igraće ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti globalne industrije pametnih telefona.


Glas javnosti/ M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR