Glas Javnosti

TRŽIŠTE JABUKA U PROBLEMIMA: Potrošači biraju jeftinije sorte

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Globalno tržište jabuka suočava se sa značajnim izazovima u različitim regijama. Proizvođači se bore s različitim problemima u proizvodnji i distribuciji, izveštava Freshplaza.

Evropsko tržište jabuke
Situacija na tržištu država članica je različita. Poljska je veliki proizvođač, a izvozi i preplavljuje tržište EU i drugih zemalja. Očekuje se da će kvalitetne jabuke iz hladnjača dospeti i u Aziju. Istovremeno se Holandija bori sa ekspanzijom poljskog uvoza. Inflacija je smanjila potrošnju u Belgiji.
Potrošači više traže jeftinije sorte, kao što je jonagold, a manja je potražnja za klupskim sortama. Pre 20 godina Belgijanci su trošili 12 kg po glavi stanovnika, a sada 6,8 kg, piše portal Ekapija.

U Francuskoj je 2023. godina počela sa relativno malim zalihama jabuka. Zabeležen pad od 7% u odnosu na prethodnu kampanju i 9% u odnosu na prosek u poslednje tri godine. Manja je ponuda, ali i izvoz, što daje stabilnost tržištu. Prosečna maloprodajna cena je 2,01 EUR, ali je otkupna cena za proizvođače veoma niska.
Na nemačkom tržištu dominiraj jabuka iz domaće proizvodnje. Od sorti su najzastupljenije istar, jonagold, braeburn i boskoop. Iz Italije na tržište izlaze greni smit, pink lejdi i golden delišes. Iz Francuske stižu klupske sorte pink lejdi i džez.
Povećanu prodaju jabuka u odnosu na prošlu godinu ostvarila je Austrija, dok Italija beleži najmanje zalihe - 961.955 tona, što je najniže u poslednjih nekoliko godina. Cene jabuke su u Španiji više nego prošle sezone, ali niže od proseka.

Od logističkih problema do vremenskih neprilika
Turska se posle razornog zemljotresa suočava sa problemima u distribuciji. Očekuje se da će logistički problemi povećati cene ovog voća. Ciklon Gabrielle je uništio mnoge novozelandske voćnjake jabuke i naneo milionsku štetu.
U Južnoj Africi grad je smanjo rod, što je rezultiralo ograničenom ponudom. SAD su doživele rekordnu proizvodnju, dok se Argentina suočava s najnižim nivoom proizvodnje u nekoliko poslednjih godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR