Glas Javnosti

TRUBAČI BERU MALINE U ARILJU: 'Prinuđeni smo da radimo na drugim mestima, čim završimo ovde branje, pravac GUČA'!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U selu Gradina između Ivanjice i Arilja berači trljaju dlanove, jer njihova dnevnica za branje malina doseže i do istorijskog maksimuma, jer izlazi čak i na 4.000 dinara

Sezona berbe crvenog zlata u prestonici maline uveliko se zahuktala. U selu Gradina između Ivanjice i Arilja berači trljaju dlanove, jer njihova dnevnica doseže i do istorijskog maksimuma, jer izlazi čak i na 4.000 dinara. Nakon što je epidemija ugrozila mnoge profesije, a pre svega smanjila muzički dinar, u berbi malina ovog juna su i članovi trubačkog orkestra iz Vladičinog Hana. Instrumente su okačili o klin, zasukali rukave i došli u rodna malinogorja.

- Posao sa muzikom je stao skroz, pa smo prinuđeni da na drugim mestima tražimo koru hleba kako bismo prehranili porodice. Mora od nečega da se živi, da školujemo decu, ali i ostali troškovi da se plate jer naša kuća broji osam članova i ovo nam je dobar način da zaradimo. Čim završimo ovde branje malina, sedamo u kombi i pravac Guča na Sabor trubača da tamo uveselimo naš narod - izjavio je za RINU Dalibor Ašanović trubač iz Vladičinog Hana, prenosi Telegraf. 

m

 

- Berba traje od šest ujutru do osam sati uveče, pa predahom za ručak i kafu. Ako je mnogo vruće takođe imamo pauzu. Za mesec dana zaradim četiri puta više nego da radim svoj stalni posao. Odmah kod gazde uzimate zarađenu dnevnicu i obezbedite sledeću sezonu. Svi iz Srbije koji nemaju posao mogli bi da dođu na relaksaciju, a pritom bi i zaradili dobro - kazala je Mirjana Ćirjaković koja je iz Ćuprije stigla u malinjak.

Vlasnik domaćinstva Dobrivoje Radović, ističe da je iz godine u godinu sve teže naći dobre sezonske radnike, iako može dobro da se zaradi, ali konkretno on je ove sezone imao sreće. Majstori trube pokazali su se dobri, ne samo na velikoj bini, već i u vrstama.

- Nije bitno iz kog kraja dolaze, poznaju naš mentalitet, imaju radne navike i prosto se lako uklope. Kada pričam o zaradi, po osobi mogu da zarade tri minimalca za jednu sezonu, tako da se isplati biti berač crvenog zlata. Neki će reći da je brati maline jako teško, velike vrućine, ali novac nikad nije, niti će padati sa neba. Mora da se zaradi. Ja sam ceo svoj život proveo berući maline, pa evo me živ i zdrav - kazao je Dobrivoje.

Po svemu sudeći, ove godine pripreme za najveću trubačku feštu počele su malo ranije, ali ne na probama, već u fabrikama pod otvorenim nebom, odakle će se majstori uputiti na najveću trubačku smotru.

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR