Glas Javnosti

TRIKOVI ZA SMANJENJE POTROŠNJE GORIVA: Visoke cene primorale vozače da promene ove navike

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U poslednje vreme cene goriva rastu širom planete, a zbog novonastale situacije u svetu, danima unazad smo se susreli s gužvama na benzinskim pumpama, sve zbog straha da će biti nestašice goriva, kao i zbog poskupljenja nafte.

Visoke cene goriva mnoge su navele na razmišljanje kako da uštede što je više moguće, a stručnjaci jedne kompanije koja se bavi prodajom automobila na lizing, otkrili su najbolje savete kako da što duže "razvučete" sipano gorivo.

Oni ističu da je pažljiva vožnja ključna u štednji goriva jer se prilikom svakog kočenja gubi energija, a takođe i motor koji je zagrejan više nego što treba predstavlja brže gubljenje energije. Jednostavnije rečeno - brže se troši gorivo.

Dakle, da biste uštedeli na gorivu, potrebno je da vozite što pažljivije, a najbolji način da to postignete je da vozite nekom „razumnom“ brzinom, koja ne iziskuje česta kočenja.

Kako da znate da vaša vožnja ne utiče na preveliku potrošnju?

Ukoliko niste sigurni da li vam je vožnja ekonomična, probajte trik s vodom. Potrebno je da na suvozačevo sedište stavite posudu sa vodom, pa ako se tečnost bude prosipala iz nje, to je znak da treba da vozite pažljivije - da laganije skrećete, ne vozite prebrzo i polako kočite.

Važno je i da iz automobila izbacite sve nepotrebne stvari jer što je auto teži, to će morati više da radi i troši više goriva.

Osim toga, savetuje se da ne punite često pun rezervoar gorivom, jer će i to biti dodatni teret zbog kojeg će automobil trošiti više.

Stručnjaci ističu i da vam gume uvek budu napumpane koliko treba, jer niži pritisak u gumama stvara trenje i toplotu. Istraživanje je pokazalo da automobil troši po tri odsto goriva više za svakih 10 odsto pritiska u gumi manje od preporučenog. Za kraj, imajte na umu da time što vam klima u automobilu neće raditi baš sve vreme, uštedećete još malo goriva i, koliko god vam se sve promene možda činile beznačajne, kada se sve sabere, mogli biste da uštedite značajniju količinu potrošnje, ali i novca, na mesečnom nivou.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR