Glas Javnosti

Trgovinski lanci oslabili: Promet niži nego prošle godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za prvih deset meseci ove godine promet u trgovinama u Srbiji niži je za 3,4 odsto u odnosu na isti period 2022, pokazuju podaci zvanične statistike.

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u oktobru 2023. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 7,6 odsto, a u stalnim cenama je na nivou prometa ostvarenog u oktobru 2022. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

„Ukoliko se uporede prvih deset meseci 2023. godine sa istim periodom 2022. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 8,3 odsto, a u stalnim cenama manji je za 3,4 odsto“, navodi RZS.


To praktično znači da se, zbog poskupljenja, beleži veći promet u trgovinama od januara do kraja oktobra, ali da je promet, kada se isključi efekat inflacije, u stvari – manji nego u istom periodu lane.

Kada se posmatra oktobarski promet – on je veći za 7,6 odsto u tekućim cenama, dok je, kada se posmatra u stalnim cenama koje isključuju efekte poskupljenja – ostao na istom  niovu kao u oktobru 2022.


Kada se posmatra oktobar ove na oktobar prošle godine, rast prometa u stalnim cenama, od 3,3 odsto, beleži se u kategoriji neprehrambenih proizvoda (bez motornih goriva), dok se kod motornih goriva beleži pad prometa od 5,1 odsto.

Kada je reč o hrani, piću i duvanu, oni u stalnim cenama beleže isti trgovinski promet kao i lane (dok se u tekućim cenama, zbog poskupljenja, beleži rast prometa od 10,2 odsto).

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR