Glas Javnosti

TRGOVINA CVETA: Sve više proizvoda iz Srbije na albanskom tržištu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine iznosila je 230,9 mil EUR i bila za 24 miliona veća nego lane. Tome je svakako doprinelo kontinuirano predstavljanje srpske privrede na Međunarodnom opštem privrednom sajmu koji se održava u Tirani do 9. decembra. Koliko je zahtevno plasirati robu na strano tržište?

Na albanskom tržištu iz godine u godinu sve je više proizvoda iz Srbije. Na policama prodavnica trgovinskih lanaca u ponudi su prehrambeni proizvodi, hemija, sredstva za higijenu, razna pića i druga roba.
Da srpski proizvodi stignu do novog, probirljivog i zahtevnog albanskog tržišta, distributerima je bio izazov. U borbi za naklonost kupaca, gde je konkurencija velika, pored cene i kvaliteta kažu važno je isticati i druge aspekte.

- Svi znaju da je Abanija zemlja brendova, to znači da se na našem tržištu više kupuju internacionalni nego lokalni proizvodi. U našoj firmi, mi smo imali dosta takvih slučajeva kao što je Nutrino koji radimo od kako smo počeli u Albaniji i tek sada je počeo da ima dobre rezultate, očekujemo da dupliramo iduće godine - kaže Alban Ujkašej, izvršni direktor Nelt Albanija.
Pozicionirati se na novo tržište zahtevan je posao, napominju u kompaniji koja je dugi niz godina prisutna u Albaniji. Za to im je pored kvalitetne robe, trebalo strpljnja ali i vremena.
- Trebalo je dosta vremena da se probijemo ali, generalno, svojim kvalitetom i svojim angažovanjem na terenu uspeli smo da plasiramo veliku količinu crepova i da pomerimo finansijski obrt iz godine u godinu naviše - kaže Miloš Đurić, menadžer Kompanije Mladost.
Međunarodni opšti privredni sajam najznačajnija je sajamska manifestacija u Albaniji. Na nacionalnom štandu Srbije, ove godine predstavljaju se 22 domaće kompanije.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR