Glas Javnosti

Trgovcima koji podižu cene zabrana obavljanja delatnosti

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Tržišna inspekcija u proseku dnevno dobije desetak poziva građana koji se žale na povećanje cena pojedinih proizvoda u prodavnicama, najčešće južnog voća, a načelnica te inspekcije Mirjana Damjanović kaže da većina trgovaca poštuje zakon.

"Pokrenuli smo 770 nadzora i većina trgovaca poštuje zakon. Utvrdili smo da je samo 28 trgovaca podiglo cene 44 proizvoda. To je visok procenat poštovanja zakona", rekla je ona.
 
Napominje da je od uvođenja vanrednog stanja Tržišna inspekcija otvorila kol centar za pritužbe građana i da su do sada imali 1.100 poziva. Na početku je, kako kaže, bilo više prijava dok je sada mnogo manje.
 
"Građani su se na početku žalili na nedostatke određene robe, da nije bilo maski, sredstava za dezinfekciju, ponegde brašna, šećera, jestivog ulja, sada toga više nema. Dobijamo dnevno desetak poziva i uglavnom se to odnosi na povišene cene limuna, pomorandži, banana i sredstava za dezinfekciju", istakla je Damjanović za Pink.
 
Podseća da je država donela odluku o ograničenju cena, odnosno marže, i da se vodilo računa da se tržište održi, da bude snabdeveno, a da cene ne skoče.
 
Ističe da uvozne cene robe, kao što je južno voće, diktiraju cenu u prodavnicama, ali da se pokreću postupci nadzora kako bi se videlo da li trgovci poštuju odluku o ograničenju cena.
 
Kako kaže, za one koji ne poštuju zakon i kod kojih se utvrdi prekršaj, predviđena je kazna od 500.000 do dva miliona dinara za pravno lice, od 50.000 do 500.000 za preduzetnika. Predviđena je i mera zabrane obavljanja delatnosti i javnog izricanja presude.
 
"To je veći problem za trgovca nego ovo što će platiti kaznu", navela je Damjanović.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR