Glas Javnosti

TREĆI CIKLUS PROGRAMA: Moja prva plata šansa za 15.000 mladih

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Treći ciklus programa "Moja prva plata" daje šansu za više od 15.000 radnih mesta za mlade i očekujemo da će biti najuspešniji do sada, izjavila je Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je sa predstavnicima Privredne komore Srbije (PKS) i Nacionalne službe za zapošljavnje (NSZ) posetila kompaniju Nektar u Bačkoj Palanci, koja učestvuje u ovom programu podrške od početka, a u trećem ciklusu je oglasila više od 20 radnih pozicija na kojima planira da angažuje mlade kandidate, polaznike programa.

Kisić je pozvala mlade da u što većem broju konkurišu za "Moju prvu platu", iskoriste prednosti programa i u prestižnim kompanijama steknu prvo radno iskustvo.- Selekcija budućih kadrova i uvođenje novozaposlenih u posao predstavljaju izazov, jer su to troškovno i vremenski zahtevne aktivnosti i upravo program "Moja prva plata" pruža veliku podršku poslodavcima jer im omogućava da uz posebno razvijenu aplikaciju budu povezani sa onim kandidatima koji svojom biografijom odgovaraju opisu poslova koje su naveli u otvorenim radnim pozicijama. Takođe, finansijska podrška države tokom devetomesečnog uvođenja mladih kandidata u posao, od značaja je za privrednike- istakla je Mirjana Kovačević, direktorka Poslovne akademije PKS.

Do danas je skoro 6.000 poslodavaca oglasilo 9.798 radnih pozicija za koje traže 14.645 kandidata. Prijavljivanje poslodavaca za učešće u programu traje do 22. septembra, a nezaposleni mladi kandidati, starosti do 30 godina, sa završenom srednjom školom ili visokim obrazovanjem, mogu da konkurišu za pozicije od 3. do 31. oktobra, podseća Kovačević.

Najviše se traže buduće knjigovođe i računovođe, administrativni radnici i magacioneri, ali i prodavci u maloprodaji, programeri, sistem administratori, inženjeri različitih specijalnosti, prene je PKS.Zoran Martinović, direktor NSZ istakao je da je u prvom ciklusu više od 40 odsto polaznika programa dobilo stalni posao, kao i da se očekuje veliki uspeh drugog ciklusa koji je u završnici, kao i trećeg koji je u toku.

Tokom trajanja programa, NSZ će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, piše portal Ekapija.

Program "Moja prva plata" sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR