Glas Javnosti

Trebaće vam veći budžet za sport, umetnost, strani jezik: Evo koliko koštaju aktivnosti pored škole

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemački i frncuski postali su konkurenti engleskom, pa se roditelji često odlučuju da decu upišu na razne kurseve

Strani jezik, sport, pevanje, gluma, izleti, mesečno staju roditelje i do 400 evra mesečno.

Kako objašnjavju roditelji sve je individualno od želje detata ali i aktivnosti kojom želi da se bavi, međutim, kada se podvuče crta evidentno je da je za sve potrebano imati deblji novčanik.


Tako je za učenje stranog jezika potrebno izdvojiti oko 5.500 dinara za grupne časove, za individualne cena je veća. Sportovi i umetničke sekcije variraju. Osam grupnih časova u muzičkoj školi mesečno košta skoro 11.000 dinara, dok su individualni časovi malo skuplji, i njihova cena iznosi oko 14.000 mesečno. Za pevanje ili glumu neophodno je izdvojiti i preko 50 eura, dok se cene za crtanje i slikanje, u zavisnosti od toga koliko dugo časovi traju, kreću od 4.500, pa sve do 7.100.

Beograđanka Marija M. objašnjava da na dvoje dece i njihove aktivnosti svakog meseca ode i po 400 evra, te ističe da su se i cene promenile u pojednim školama, što ih svaki naredni put iznenadi.

- Engleski jezik je bio prvi i plaćali su 1.000 dinara za dvočas, a zatim je povećano na 1.500, a sada smo stigli do 2.200. Ne znam kojom računicom, ali dobro. Ako zaškripi matematika, i problematika je ista, isti model, 500 dinara čas, pa 700, pa 1.000. O sportu da ne pričamo, u proseku košta 3.000  nedeljno, a pošto imaju više aktivnosti, onda se ta suma i povećava. Tu su naravno i dnevni, dvodnevni izleti čija cena varira od mesta koje se posećuje i da li je u pitanju neka bliža destinacija. Tako da kada sve saberemo, za njih dvojicu potrebno je negde oko 350 - 400 evra, i tako je svakog meseca - kaže naša sagovornica.


Za sport do 7.000 dinara

Kada su časovi plivanja u pitanju, cena je trenutno pristupačna i iznosi 2.000 dinara, ples je 3.000, dok su košarka i fudbal, ujedno i najpopularniji sportovi među decom, najskuplji. Cene variraju od 2.000, pa sve do 7.000, sve zavisi da li ćete dete upisati u neki "prestižni" klub i kog je uzrasta. A kada su individualni časovi košarke u pitanju cena po jednom času, koji traje sat vremena je 20 eura.

Ipak, tenis se svojom cenom posebno izdvojio. U zavisnosti od broja treninga u toku nedelje i uzrasta deteta, cene na mesečnom nivou kreću se i do vrtoglavih 16.500 dinara. 

- Moja ćerka obožava tenis, odmalena je gledala Noleta i maštala da i ona bude na terenu. Suprug i ja smo joj obećali da ćemo je upisati na treninge kada krene u 5. razred, međutim cene tih treninga su toliko skočile, a gde je oprema? Prosto ne možemo to da joj priuštimo - rekla je jedna majka.


Postoje i oni roditelji koji svojoj deci žele da prušte dodatno obrazovanje tako što će ih poslati na privatne časove stranih jezika, ili pak popuniti rupe u znanju koje ne mogu da nadoknade u školi. Engleski jezik i dalje je najatraktivniji, pa samim tim nudi i najraznovrsnije mogućnosti, od online nastave, preko individualnih časova, pa sve do školica jezika. Shodno mogućnostima variraju i cene, ali se uglavnom kreću oko 2.500 po dvočasu, ako se odlučite za školu budite spremni da platite i preko 7.000.

Nemački i frncuski postali su, u poslednje vreme, konkurenti engleskom, pa se roditelji često odlučuju da decu upišu na razne kurseve i radionice čiji cene variraju u rasponu od 60 do 80 eura. 

- Sin sledeće godine polazi u peti razred i među novim predmetima naćiće se i nemački, želeli smo da mu olakšamo i godinu ranije ga upišemo na kurs, koštalo nas je oko 7.000 dinara - otkrio je naš sagovornik.


A gde su dodatni troškovi? 

Za sve gore navedene nastavne aktivnosti postoje i dodatni troškovi. Ako je u pitanju sport, oprema je neophodna, ako će se baviti glumom biće mu potrebni kostimi, za jezik su neophodni rečnici i udžbenici...

- Kada je sin upisao fudbal morali smo da kupimo dres, kopačke i loptu, to nas je sve iznelo skoro duplo više od članarine - rekli su roditelji.

Ipak, ima i onih roditelja koji pošto-poto kupuju detetu "najluksuzniju" opremu u želji da se dokažu, ali i tu su i mališani čije se želje nekada i ne mogu ispratiti.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR