Glas Javnosti

OPREZ pri kupovini onlajn: Ovo su saveti kako da se dodatno zaštitite

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Prevaranti koriste razne sofisticirane metode da obmanu korisnike

Nova studija pokazuje da su građani Srbije među najopreznijima prilikom onlajn kupovine u regionu. Čak 52% ispitanika veruje da su sposobni da prepoznaju potencijalne pretnje i prevare na internetu.


Anketa, nazvana „Plaćaj bezbedno“, koju je za kompaniju "Visa" sprovela agencija "Vejkfild riserč 1", obuhvatala je 5.800 punoletnih osoba iz 17 zemalja sveta.

Ispostavilo se da je samo 28% ispitanika iz Srbije doživelo zloupotrebu prilikom onlajn kupovine, što je najniži procenat u poređenju sa svim anketiranim zemljama.


Čarls Lobo, potpredsednik za rizike u kompaniji "Visa", upozorava da prevaranti koriste razne sofisticirane metode da obmanu korisnike. "Sa porastom digitalnih transakcija, od suštinske je važnosti da građani prepoznaju pretnje i postupaju veoma oprezno", ističe Lobo.

Studija takođe pokazuje da su građani Srbije veoma oprezni kada su u pitanju ponude o nagradama, besplatnim poklonima, kao i poruke koje traže promenu lozinke ili ažuriranje podataka. Većina ispitanika je sumnjičava prema porukama koje traže otkrivanje ili unos lozinke, dok su i marketinške ponude i aktivnosti vezane za praćenje pošiljki takođe mete sumnji.


Da bi se dodatno zaštitili od mogućih prevara na internetu, stručnjaci preporučuju da korisnici ne dele informacije o svom ličnom nalogu, da ne otvaraju sumnjive linkove i da redovno prate notifikacije vezane za onlajn kupovine.

Važno je napomenuti da korisnici često ne obraćaju pažnju na određene detalje u komunikaciji, poput adresiranja mejla na njihovo ime ili prisustva gramatičkih grešaka, što može biti indikator potencijalne prevare.

Glas javnosti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR