Glas Javnosti

U Evropi se godišnje proizvede 16,4 miliona automobila u 104 fabrike

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U Evropskoj uniji, Srbiji, Turskoj i Velikoj Britaniji godišnje se proizvede gotovo 16,4 miliona automobila u 104 fabrike, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Statistika ACEA na osnovu brojeva iz 2022. godine obuhvatila je 27 članica EU, kao i Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. Srbija je sa jednom fabrikom, Stelantisovim pogonom u Kragujevcu, u grupi sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Finskom i Poljskom.

Od ukupno 20 zemalja u kojima se proizvode vozila, najviše fabrika i dalje ime Nemačka – 24. Slede Velika Britanija sa 19, Francuska sa 12, pa Italija i Španija sa devet, odnosno osam, prenosi portal motor1.com.

Po četiri proizvođača imaju svoje pogone u Češkoj, Slovačkoj i Turskoj a po tri fabrike su u Belgiji i Mađarskoj. Po dve fabrike su izgrađane u Holandiji, Portugalu, Švedskoj i Rumuniji.

U nemačkim fabrikama se pretežno proizvode automobili koji su izvorno nemački brendovi, i to BMW, Folksvagen, Audi i Mercedes Benc, ali i Škoda i Opel/Voksal, ali postoje i pogoni za proizvodnju fordovih i Stelantisovih automobila i jedna fabrika Teslinih električnih vozila kod Berlina.


Foto: freepik

Međutim, i deo tih marki sada pripada multinacionalnim kompanijama, na primer Opel, čije je sedište i dalje u Nemačkoj, ali je deo Stelantisa.

Slično je i u ostalim većim evropskim zemljama u kojima dominiraju domaće marke. Za razliku od toga, u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, pa i Austriji proizvode se i automobili marki Hjundaj, Tojota, Kia, a u Mađarskoj Suzuki. Hrvatska ima fabriku svog proizvođača, Rimac grupe.

Kada je reč o proizvođačima, najviše pogona za proizvodnju automobila u Evropi imaju nemački Folksvagen i multinacionalna grupa Stelantis, koja se vodi kao holandska kompanija, a nastala je spajanjem Fijata-Krajzlera i francuskog koncerna PSA. Ta dva koncerna imaju po 20 fabrika za proizvodnju automobila u Evropi.

Slede Reno sa osam, BMW sa šest i Tojota sa pet.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR