Glas Javnosti

TEK SVAKI DESETI GRAĐANIN U SRBIJI SMATRA DA JE EKOLOGIJA VAŽNA! Važno da je jeftino

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako je Zakonom o javnim nabavkama propisano da su kompanije dužne da u izvršavanju ugovora o javnoj nabavci poštuju obaveze u oblasti zaštite životne sredine, u praksi su „zelene javne nabavke“ u Srbiji trenutno tek izuzetak.

Zakon ne predviđa zelene nabavke kao obavezu, ali ih, na neki način, podstiče.

Većina ponuđača  upoznata je sa ekološkim kriterijumima u postupku javnih nabavki, ali najpoznatiiji kriterijum je ubedljivo kriterijum kvaliteta, kažu iz NALED-a. Tek  trećina naručilaca koji su barem malo upoznati sa ekološkim kriterijumima kaže da primenjuje ovaj kriterijum uvek ili često, dok se ostali kriterijumi primenjuju još ređe, osim kriterijuma kvaliteta.

Zaštita životne sredine je na 4. mestu prioriteta za ulaganja kroz javne nabavke po oceni građana, a na prva tri mesta su zdravstvo obrazovanje i infrastruktura i putevi.

Srbija bi trebalo da uradi još mnogo toga kada je reč o regulisanju procesa javnih nabavki, pogotovo kada je reč o poštovanju principa zaštite životne sredine

Predlog NALED-a je da Srbija donese akcioni plan za zelene javne nabavke na nivou države, da se uvode postepeno, za nekoliko oblasti. Stručnjaci napominju da učesnici u javnim nabavkama slabo motivisani za primenu zelenih kriterijuma, jer postoji bojazan da su te usluge mnogo skuplje od uobičajenih.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR