Glas Javnosti

Tanasković: Poljoprivredni budžet za sledeću godinu veći nego ikada ranije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Istakla je da je planirano povećanje subvencija za ovce, koze, ovnove i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara.

Predloženi poljoprivredni budžet za sledeću godinu je veći nego ikada ranije jer pored čistih budžetskih 105 milijardi dinara uključuje i refakciju na akcize od 14 milijardi dinara, što ukupno iznosi 119 milijardi, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je u Skupštini Srbije gde je poslanicima obrazložila budžet za poljoprivredu i Zakon o podsticajima rekla da je za ovaj budžet, osim toga što je najveći u apsolutnom iznosu, važno i to što će ceo biti usmeren na obaveze iz sledeće godine jer neće biti zaostalih dugovanja, kao što je do sada bilo.

 

„Zaključno sa 31. decembrom nećemo imati zaostalih dugovanja. To je veoma bitno jer ćemo u januaru moći da sednemo i da se dogovorimo oko toga šta je poljoprivrednicima u datom trenutku neophodno. Povećanjima u ovoj godini smo stočare potpuno zaokružili kroz subvencije po litru mleka i po grlu goveda i svinja a ono što nismo uradili u 2023. biće urađeno u 2024.“, navela je ministarka.

  Istakla je da je planirano povećanje subvencija za ovce, koze, ovnove i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara, za kokoške sa 100 na 140 dinara i za pčelare po košnici sa 800 na 1.000 dinara.

  Kada je reč o Zakonu o podsticajima, koji je takođe na dnevnom redu tekućeg skupštinskog zasedanja, Tanasković je rekla da je njime predloženo povećanje obima i površine koja će se od sledeće godine subvencionisati, sa 20 hektara na 100 hektara.

"Novo je i to da će subvencije dobijati samo oni koji zemlju obrađuju a ne kao što je do sada bilo da ih dobijaju vlasnici zemljišta. Tako će i oni koji nisu vlasnici zemlje a obrađuju tuđu, moći da dobije subvenciju, da li kroz ugovor o zakupu ili po nekom drugom osnovu“, rekla je ona.



Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR