Glas Javnosti

Takse u Beogradu skuplje, najviša košta 177,422 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Raste inflacija, rastu i iznosi taksi u Beogradu. Skupština grada Beograda usvojila je izmene Odluke o lokalnim administrativnim taksama, uskladivši ih sa rastom potrošačkih cena u periodu od jula 2021. godine do juna 2022. godine u visini od 11,9 odsto.

Najviše je, očekivano, poskupela najveća taksa koju grad zaračunava - ona koja se naplaćuje za rešenje o unošenju naziva "Beograd" u poslovno ime.Tako će, u 2023. godini, oni koji u ime svoje firme ili udruženja žele da stave i naziv glavnog grada za to morati da plate umesto važećih 158.554 dinara - 177.422 dinara po novom tarifniku.

Skupština Beograda usvojila je Odluku o izmeni odluke o lokalnim administrativnim taksama. Ova Odluka o usklađivanju taksi mora da se objavi u Službenom listu grada Beograda najkasnije do 31. oktobra ove godine, kako bi mogla da se primenjuje od januara sledeće.

Grad Beograd je novom odlukom uveo i jednu novu taksu – za spise i radnje iz oblasti energetike, koje obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Taksa, u iznosu od 60.327 dinara, plaća se na rešenje o izdavanju licenci za obavljanje energetskih delatnosti iz nadležnosti Grada Beograda i to : proizvodnja, distribucija i snabdevanje toplotnom energijom. Iako nije precizirano na šta se konkretno odnosi, za očekivati je da će obveznik ove takse biti preduzeće „Beo čista energija“ koja će u svom postrojenju – trebalo bi iduće godine – proizvoditi električnu i toplotnu energiju od komunalnog otpada. Na ovo grejanje na otpad moći će da računaju građani čiji su stanovi priključeni na daljinsko grejanje preko toplane Konjarnik.

Među višim taksama je i ona koju grad naplaćuje za rešenje o postavljanju plutajućeg objekta na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Beograda. Ona je skuplja za više od 4.000 dinara i koštaće 38.593 dinara.


Za rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za postavljanje objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata na vodnom zemljištu na terigoriji grada taksa će, po novom, biti 40.247 dinara.

Skuplje su i takse koje se odnose na urbanizam i građevinske poslove, pa se taksa za lokacijske uslove kreću od 2.184 za objekte u A kategoriji do 4.357 dinara za objekte u G kategoriji.

Za potvrdu projekta parcelacije i preparcelacije do pola hektara naplaćivaće se taksa od 2.981 dinar, od pola do pet hektara 4.207 dinara, a preko pet hektara 6.056 dinara.

Taksa za rešenje o privremenom zauzeću javnih i drugih površina – za bašte, zabavne parkove, cirkuse i slično, umesto sadašnjih 10.956 dinara, biće 12.260 dinara.


Novi tarifnik odnosi se i na preduzetnike – taksiste. Tako će iduće godine taksi dozvola biti skuplja za 152 dinara i koštaće 1.427 dinara.  Za podnošenje zahteva za saglasnost o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza plaćaće se 1.450 dinara, a za izdato rešenje o tome 561 dinar. Isto toliko košta i rešenje o davanju saglasnosti za postavljanje reklamnog panoa na krovu taksi vozila.

Duplikat jedinstvene krovne oznake „taxi“ umesto 4.698 naplaćivaće se – 5.257 dinara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR