Glas Javnosti

TAČNO U PONOĆ: Na snagu stupio embargo na isporuke ruske nafte u EU! EVO ŠTA TO ZNAČI ZA SRBIJU!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stupio je na snagu embargo na isporuke ruske nafte Evropskoj uniji.

Zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću gornju granicu cena za morski transport nafte na 60 dolara po barelu.

Cena Ural sirove nafte, glavne vrste koju prodaje Rusija, jeste promenljiva, ali se trgovalo njome na oko 65 dolara po barelu dok su se ambasadori EU sastali da razgovaraju o nivou ograničenja.

Poljska, koja snažno podržava susednu Ukrajinu u borbi protiv ruskih snaga, tražila je nižu sumu, navodno bližu samo 30 dolara po barelu.

Ograničenje cene ruske nafte neprihvatljivo je i nosi ogromne rizike jer može dovesti do deficita energenata, izjavio je potpredsednik Vlade Ruske federacije Aleksandar Novak.

On je ponovio da Rusija neće isporučivati naftu zemljama po ograničenim cenama, čak i ako joj to bude isplativije

Srbiji od sutra neće stizati ruska nafta naftovodom JANAF. To je posledica petog paketa sankcija koje je Evropska unija najavila u maju, a koji se odnosi na uvoz ruske nafte kompanijama koje je ovu vrstu crnog zlata prerađuju u svojim rafinerijama. Iako je Evropska unija na ovaj način posredno želela da kazni Srbiju budući da smo jedna od malobrojnih zemalja koja Ruskoj Federaciji nije uvela sankcije zbog rata u Ukrajinu, a pogotovo zbog činjenice da u Srbiji posluje i ruski Gaspromnjef, problema u snabdevanju neće biti.

Naime, Srbija ni do sada nije zavisila od uvoza ruske nafte, osim kada je njena cena na berzi bila povoljnija, tako da loše namere EU prema Srbiji neće imati za njih željeni efekat.

Upravo to potvrđuju i iz Naftne industrije Srbije NIS ističući da je prioritet ove nafte kompanije očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata. Tržište je bez obzire na sve prepreke EU uredno snabdeveno svim vrstama goriva.

– Kao odgovorna kompanija NIS se za ova dešavanja pripremio nakon 5. decembra i obezbedio sigurnu nabavku sirove nafte imajući u vidu da je u pitanju strateška sirovina za ovu naftnu kompaniju. NIS naftu koja nije domaćeg porekla doprema isključivo putem naftovoda JANAF i nakon 5. decembra neće biti moguća kupovina ruske nafte, već će biti nastavljena nesmetana kupovina i transport crnog zlata poreklom iz drugih zemalja, potvrdili su iz NIS.

Glas javnosti/Novosti/Politika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR