Glas Javnosti

SVI SU MISLILI DA ĆE PROPASTI ALI RUSI SU NEUNIŠTIVI: Kako je EU napravila GREŠKU sa sankcijama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

 Ruska ekonomija, uprkos očekivanjima, i posle godinu dana uspešno odoleva zapadnim sankcijama, pad ruskog bruto domaćeg proizvoda je mnogo manji nego što se očekivalo, a najvažniji faktor opstanka ruske ekonomije jeste ogroman novac od prodaje nafte i gasa, piše Dojče vele (DW).

 Ruske energente su kupovale ne samo Indija ili Kina, nego i Zapad koji nije odmah mogao da nadje alternativu.

„Rusima je ta ogromna dobit praktično pala s neba jer Zapad ne samo da je i dalje kupovao u Rusiji, nego je kupovao čak i više kako bi napunio skladišta“, kaže savetnik za investicije Kris Vefer koji je 25 godina radio u Rusiji.

Prema rečima Vefera, to je omogućilo Moskvi da održi ekonomsku i društvenu stabilnost i finansira troškove rata.

 Ekonomistkinja univerziteta Harvard  Aleksandra Vakro kaže da je ruska centralna banka povukla dobre poteze kako bi sprečila krizu.

 Sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu su, prema njenim rečima, potkopane indirektim uvozom preko trećih zemalja.

 Prognoze za rusku ekonomiju za 2023. godina se bitno razlikuju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavljuje rast ruske ekonomije od 0,3 odsto, drugi smatraju da će uslediti pad od dva odsto.

  Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je nedavno uporedio sankcije sa otrovom, rekavši da su one smrtonosno oružje kojem treba vremena da deluje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR