Glas Javnosti

SVETSKO A NAŠE: Izvoz rakije od januara do septembra veći za 30%

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Izvoz rakije od voća povećan je za oko 30% od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao vrednost veću od 10 mil EUR.

Vrednosno, najviše rakije izvozimo u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH.
- Najveći rast vrednosti izvoza u ovoj godini zabeležen je na tržištu Švajcarske. Pored toga, naši proizvođači osvajaju i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan, Malta - kažu u Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, piše portal Ekapija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15% u odnosu na prošlu godinu, tako da će ovo pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, s obzirom da se oko 70% šljive preradi u rakiju, kažu u Udruženju, prenosi sajt PKS.
Kvalitet našeg nacionalnog pića, rakija od voća, prepoznat je u svetu, što pokazuje konstantan rast izvoza iz godine u godinu, kao i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim takmičenjima, dodaje se.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije. Procena je da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara.
Država je i ove godine opredelila podsticajna sredstva za izgradnju objekata i nabavku opreme, uređaja i mašina za proizvođače jakih alkoholnih pića, koji se isplaćuju u maksimalnom iznosu od 60% od vrednosti realizovane prihvatljive investicija, a za proizvođače koji imaju registrovanu geografsku oznaku - 70%.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR