Glas Javnosti

SVETSKA BANKA UPOZORAVA: Značajno podizanje kamatnih stopa moglo bi izazvati recesiju u 2023.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Centralne banke vodećih ekonomija sveta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cena, ali moraju voditi računa da ne preteraju jer će izazvati recesiju u svetskoj privredi, upozorila je Svetska banka.

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primećuje Svetska banka, podsetivši da centralne banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju.

Inflacija je u SAD-u dostigla najviši nivo u 40 godina, a u evrozoni najviša je unaazad više od 20 godina, podstaknuta oporavkom potražnje od koronakrize i skokom cena energije i hrane pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.


Američka centralna banka i Europska centralna banka (ECB) reagovale su podizanjem kamatnih stopa kako bi ohladile potražnju domaćinstava i kompanija, ali značajno više kamatne stope mogu biti kočnica ekonomskom rastu.

Fed se sprema iduće sedmice da ponovo podigne ključne kamatne stope, možda i za celi postotni bod, a ECB ih je od jula podigo za 1,25 postotnih bodova i poručio da još nije završio sa pooštravanjem monetarne politike u evrozoni, piše Seebiz.eu.

Svetska banka upozorila je pak u studiji objavljenoj u četvrtak da je privredna aktivnost u tri vodeća svetkse ekonomoje, SAD-u, Kini i evrozoni, naglo usporila u poslednje vreme.

- U takvim bi okolnostima čak i umereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svetsku ekonomiju u recesiju - istaknuli su.


Zato bi centralne banke trebale koordinisati poteze i "jasno obaveštavati javnost o svojim odlukama" kako bi "snizile stepen nužnog zaoštravanja" monetarne politike, poručili su.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR