Glas Javnosti

SVETSKA BANKA PROGNOZIRA PAD BDP-A SRBIJE OD 2,5 ODSTO U 2020. GODINI.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke, pad BDP-a Srbije u 2020. godini biće 2,5 odsto, dok je prognoza za region Zapadnog Balkana da će BDP u tekućoj godini biti manji za 3,2 odsto. U istoj prognozi predviđeno je da će ekonomski oporavak Srbije u 2021. godini biti izražen rastom BDP za 4,0 odsto, a u regionu za 4,6 odsto.

Prognoza se zasniva na uverenju da će biti obnovljeno poverenje potrošača i poslovno poverenje dok uticaj pandemije Covid-19 bude jenjavao, a politička nestabilnost ostane pod kontrolom. Porast fiskalnih obaveza u regionu smanjile su prostor za fiskalnu podršku i oslabile su poslovnu klimu, ocenjuje Svetska banka.

Dalje zaoštravanje globalnih uslova finansiranja može značajno da poveća troškove servisiranja dugova, a to predstavlja poseban rizik u zemljama sa već visokim nivoom duga ili velikom potrebom za spoljnjim finansiranjem, pre svega u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, navedeno je u poglavlju koje je posvećeno Zapadnom Balkanu.

Znatno pooštreni uslovi finansiranja takođe mogu stvoriti pritisak na korporativne bilanse, povećanje rizika i pokretanje bankrota.  

Najveći pad ekonomije u regionu Zapadnog Balkana za 2020. godinu prognoziran je za Hrvatsku – 9,3 odsto, dok bi iduće godine rast hrvatske ekonomije trebalo da bude 5,4 odsto. Crna Gora suočiće se u tekućoj godini sa padom BDP za 5,6 odsto, dok bi iduće godine rast mogao da bude 4,8 odsto.

Bosna i Hercegovina imaće pad BDP za 3,2 odsto, dok bi u narednoj godini ekonomskog oporavka rast trebalo da dostigne 3,4 procenta. Za Severnu Makedoniju prognoziran je pad BDP za 2,1 odsto za ovu godinu, a oporavak za 3,9 naredne godine.

Pad BDP Albanije dostići će 5,0 odsto ove godine, a oporavak iduće godine 8,0 odsto. Navedeno je da će epidemija Covid-19 kao i nedavni zemljotres negativno uticati na turizam u Albaniji.

Bugarska će imati pad ekonomije za 6,2 odsto ove godine, a Rumunija za 5,7 procenata, dok je prognozirani rast naredne godine za Bugarsku 4,3 odsto, a za Rumuniju 5,4 odsto. 

Inače, Svetska banka je u svom najnovijem izveštaju prognozirala  smanjenje globalnog BDP za 5,2 odsto u 2020. godini i dugoročnu duboku recesiju što bi moglo da ostavi trajne negativne posledice na manja ulaganja, eroziju ljudskog kapitala zbog izgubljenog rada i školovanja, kao i fragmentaciju globalne trgovinske povezanosti. Takođe, precenjuje se da će milioni ljudi skliznuti ispod granice siromaštva. 

Svetska banka veruje da će sledeće godina ekonomija globalno porasti za 4,2 odsto, ali ističe da je nejasna perspektiva skopčana sa velikom neizvesnošću i rizicima, jer bi se recesija mogla produbiti u slučaju ponovnog zatvaranja ekonomije. U slučaju ostvarenja lošeg scenarija, globalni BDP mogao bi pasti za 8,0 odsto, pa su zbog toga dobro došle dodatne aktivnosti država za podršku ekonomiji.  

 (ZOP)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR