Glas Javnosti

ŠVEDSKE CENE, SRPSKI STANDARD: Skočila cena mesa, kilogram junetine i do 950 dinara!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene namirnica u Srbiji konstantno rastu, a posle povećanja cene ulja, koja sada ide i do 224,99 dinara, novi udar na budžet građana, je skok cene mesa. Junetine u Srbiji u poslednja tri meseca poskupela je i više od 200 dinara.

Junetina se ovih dana i na mesnim odeljenjima velikih trgovačkih lanaca prodavala i po 950 dinara za kilogram. U poslednja tri meseca poskupela je i više od 200 dinara, a na tržištu tvrde da bi moglo doći i do novih, većih cena.

- Istina jeste da je junetina u poslednje vreme značajno poskupela, a nakon što smo to videli i kod svinjetine. U odnosu na jul, junetina je sada skuplja i do 230 dinara po kilogramu, a razlog je jednostavno odnos ponude i tražnje koji je diktira cenu - rekao je Živojin Jovanović, vlasnik i direktor zemljoradničke zadruge "Trlić" koja ima i proizvodnju i prodaju mesa, piše Blic. 

U jednom trgovačkom lancu rekli su da im je junetina za mesec dana poskupela čak 13 odsto! Aktuelna cena u Srbiji tako je došla na nivo cene u Švedskoj gde je kilogram mesa u proseku oko 8 evra.

Podsećaju i da smo gotovo isti scenario nedavno imali i sa cenama svinjetine i junetine koje su povećane i do 15 odsto, ali su sada stabilizovane

Poznavalac ovog tržišta i autor mnogih studija o poljoprivredi Branislav Gulan, kaže da je poskupljenje junetine i više nego primetno. Objašnjava i da su razlozi suša, kao i generalno manji prinosi stočne hrane, što je na kraju dovelo i do poskupljenja žitarica.

 

- Zbog toga dolazi i do prodaje grla i zatvaranja farmi, a to onda znači i manju ponudu i veću cenu u prodaji. Imajući sve to u vidu, može se očekivati i dalji rast cena , čak i do 30 odsto - navodi Gulan.

Što se tiče svinjetine, koja je poskupljivala tokom leta, njena cena je sad stabilna. Svinjsko meso sada je čak i nešto jeftinije u odnosu na pre neki mesec.

- Cena žive vage pala je sa 180 na 170 dinara za kilogram - navodi Jovanović.

U suštini kompletno svinjarstvo i govedarstvo zavisi od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje.

 

Građani Srbije ovih dana šokirani su cenom suncokretovog ulja jer su za litar ove namirnice morali u pojedinim prodavnicama da izdvoje i 224 dinara. Čak i ulje "robnih marki" koje je inače najjeftnije, na rafovima nije bilo ispod 200 dinara.

To praktično znači da je flaša zejtina za samo pet meseci poskupela u rasponu od 45 pa čak do 60 dinara. Da je tako, pokazuju i podaci po kojima je u aprilu litar suncokretovog ulja najzastupljenijih brendova koštao od 154 do 179 dinara.

Ako je suditi po kretanjima na svetskom tržištu, sve ukazuje na to da je realno očekivati da i u narednom periodu dođe do pomeranja cena naviše jer je cena suncokreta povećana u svetu, a i kod nas su, što pokazuju i kupoprodajni ugovori sa poljoprivrednicima koji su zaključivani po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

A, to je 480 do 485 evra po toni, dok se prošle godine kilogram plaćao oko 35 dinara.

(Glas javnosti) 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR