Glas Javnosti

SVE TRAŽENIJA JEFTINA RADNA SNAGA: I po 10 godina rade preko omladinske

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za jednu firmu najbitnije je da ima što manje troškove, i ako je moguće da radnik bude što jeftiniji. Zato ne čudi podatak, da su postignuti dobri efekti Zakona o agencijskom zapošljavanju i da sve više poslodavaca zbog manjih troškova pribegava iznajmljivanju radnika preko studentskih i omladinskih zadruga.

- Zakon o agencijskom zapošljavanju popravio je položaj radnika koji su iznajmljivani preko agencija jer su dobili prava iz radnog odnosa kao i zaposleni kod poslodavca, ali nisu istovremeno promenjeni propisi o zapošljavanju preko studentskih i omladinski zadruga - rekao je savetnik u Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" Zoran Ristić.

Zakon o agencijskom zapošljavanju stupio je na snagu 1. marta 2020. godine i izjednačio je prava zaposlenih preko agencije i kod poslodavca u pogledu visine plate, prava na bolovanje, godišnji odmor, prevoz i druga prava iz radnog odnosa, sa ciljem da se smanji siva ekonomija u toj oblasti.

Radnike preko agencija uglavnom angažuju strane kompanije, među kojima ima onih koje nemaju ni jednog zaposlenog, a da nije preko agencije. To zakon dopušta, a tada je za poslodavca povoljnija situacija jer slobodno određuje visinu plate pošto zakon predviđa da bude slična zaradi radnika na istim poslovima koji je zaposlen kod poslodavca.

Ristić je rekao da se radnici angažuju preko omladinskih i studentskih zadruga zato što su manje obaveze i prema njima i prema državi po osnovu poreza i doprinosa, pa su "jeftiniji" za poslodavca.

On je rekao da bi preko omladinskih zadruga trebalo da se zapošljavaju nezaposleni do 30 godina starosti, a preko studentskih zadruga isključivo studenti do 26 godina, ali da se to ne poštuje u praksi.

- Nije redak slučaj da preko omladinskih zadruga rade ljudi, stariji od 30 godina i na privremeno - povremenim poslovima i po deset godina - rekao je Ristić.

On je rekao da sve češće vlasnici agencija za zapošljavanje istovremeno osnivaju i omladinske i studentske zadruge pa poslodavac ima mogućnost da bira kako će iznajmiti radnika.

Finansijski direktor u agenciji za zapošljavanje "Bulevar outstaffing" Dragan Stanojev rekao je da je posle stupanja na snagu Zakona o agencijskom zapošljavanju dosta poslodavca primilo radnike u radni odnos jer, pošto su se izjednačili troškovi nema razloga da ih angažuju posredno, preko agencija.

Iako se sada broj registrovanih agencija više nego prepolovio (ima ih 40) jer sve manje imaju posla, Stanojev je rekao da sudeći po njihovoj agenciji ima interesovanja nezaposlenih za zapošljavanje preko agencija tako što se na određeno ili neodređeno vreme prvo zaposle u agenciji, pa se posle toga iznajme.

- Postoji veliko interesovanje za zapošljavanje preko agencija, dnevno se telefonom ili pismeno javi po pet-šest ljudi- rekao je Stanojev.

Poslodavci preko agencija, prema njegovim rečima, najviše traže proizvodne radnike, a agenciji se u potrazi za poslom javljaju i ekonomisti, veterinari, inženjeri.

On je rekao da pored agencije poseduju i omladinsku i studentsku zadrugu i da se poštuju propisi u pogledu starosti radnika.

- Najjeftiniji radnici su studenti jer su najmanja opterećenja na njihovu zaradu, pa poslodavci zbog toga na povremenim i privremenim poslovima upošljavaju studente - rekao je Stanojev.

Dodao je da godišnje angažuju oko 12.000 nezaposlenih omladinaca i da je minimalna razlika u troškovima angažovanja studenata i omladinaca koji su malo "skuplji".

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR