Glas Javnosti

SVE SE VIŠE TRAŽE OSOBE ZA OVAJ POSAO: Plata je 1.800 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potražnja za dadiljama porasla je još od pandemije koronavirusa kada roditelji nisu mogli decu da upisuju u vrtić i jaslice, već su zbog poslovnih obaveza bili prinuđeni na angažovanje dadilja po nekoliko sati dnevno.

Danas postoji veliki broj agencija koji nudi širok spektar usluga, a to podrazumeva čuvanja dece na 4 sata, 8 sati, nekoliko puta sedmično, ali i mesečno, zatim čuvanje deteta na nedelju dana zbog odsustva, čuvanje vikendom i praznikom i slično...

Ovaj posao uglavnom rade žene i mlade devojke, kojima je to dodatni izvor prihoda, ali s druge strane postoji i opcija punog radnog vremena.

"Pored čuvanja deteta na nekoliko sati postoji i opcija celodnevnog čuvanja, a to znači da dadilja živi sa vama u kući, ima svoju prostoriju, tokom celog dana je dostupna i na raspologanju porodici, a ima jedan slobodan dan. To što je raspoloživa porodici i detetu ne podrazumeva da 24 sata provodi vreme sa detetom, već da bude raspoloživa u okviru već njegovih postojećih aktivnosti, kao što je odlazak u vrtić, provođenje vremena sa roditeljima i slično.

Cena angažovanja dadilje 24 sata je 1.800 evra, a ukoliko dadilja sa vama odlazi i na putovanja, ta cena je i dosta viša. Svakako za ovu vrstu usluge je potrebno da se unapred napravi dogovor, gde mi proverimo kako je organizovan stambeni prostor, kakve su aktivnosti deteta i ritam same porodice, pa na osnovu toga pravimo dalje planove", rekla je radnica u jednoj bejbisiting agenciji za naš portal.

Takođe, najnoviji trend je unajmljivanje dadilja, patronažnih sestara, bebisiterki, ali ne tokom dana, nego da dežuraju tokom noći. Cena ove usluge varira u zavisnosti od toga da li je pruža agencija, da li je u pitanju samostalna patronažna sestra, ili je kao ispomoć šalju privatne zdravstvene ustanove.

Takođe, cena zavisi i od toga na koliko sati će ona biti angažovana. Večernje tarife nešto su više od dnevnih, pa za pet sati večernjeg čuvanja tarifa iznosi oko 15.000 dinara, a za noćno čuvanje bebe, odnosno za nekoga ko će biti budan tokom cele noći, cena ide i do 5.000 dinara po satu.

Osim toga, patronažne sestre koje su prešle u privatni sektor nude i brojne druge usluge, pa tri dolaska tokom kojih će novorođenče da okupaju, prepoviju, srede mu pupak i pomognu mami oko dojenja, naplaćuju i do 100 evra.

Dadilja treba da bude osoba od poverenja koja će poštovati privatnost porodice, a njena mesečna plata za osam sati, pet dana nedeljno (od ponedeljka do petka) u zavisnosti od zahteva roditelja i njenog iskustva se kreće između 55.000 – 90.000 za jedno dete.

Glas javnosti/M01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR